Reuters
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe foto's van lockdownborrel met Johnson gepubliceerd

De Britse zender ITV heeft foto's gepubliceerd waarop premier Johnson naar verluidt midden in een coronalockdown proost met medewerkers. Op tafel staan flessen wijn, andere alcoholische dranken en wat hapjes. Volgens ITV gaat het om beelden die zijn gemaakt op 13 november 2020, toen er binnen eigenlijk maar twee mensen bij elkaar mochten komen.

ITV heeft een viertal foto's naar buiten gebracht, verwijzend naar het publieke belang dat ermee is gediend. Er waren zeker negen mensen aanwezig in de ruimte, de zender heeft hen niet allemaal kunnen identificeren. De bijeenkomst zou in de ambtswoning op 10 Downing Street zijn gehouden ter gelegenheid van het afscheid van pr-chef Lee Cain.

De foto's zijn saillant omdat de premier opnieuw in verband wordt gebracht met het overtreden van de coronaregels, een kwestie die hem flink in de politieke problemen heeft gebracht. Johnson bood vorige maand, niet voor het eerst, excuses aan voor zijn betrokkenheid bij 'partygate', maar zei tegelijkertijd dat het niet bij hem is opgekomen dat de bijeenkomsten als feestje gezien zou kunnen worden.

Dat er nu toch weer nieuwe foto's naar buiten komen, waarop te zien is hoe de premier in een schijnbaar feestelijke ambiance het glas heft, wordt door de Britse media dan ook als groot nieuws gebracht.

Juist vorige week rondde de Londense politie het onderzoek naar het zogeheten partygate-schandaal af. Daarin zijn 126 boetes opgelegd aan politici en ambtenaren. De boetes hadden betrekking op acht verschillende bijeenkomsten, tussen mei 2020 en april 2021.

Volgens ITV zijn er ook boetes uitgedeeld vanwege de bijeenkomst waarvan de nu gepubliceerde foto's afkomstig zijn. De BBC zegt te weten dat er zeker één aanwezige beboet is. Dat was niet Johnson. Hij heeft wel een boete gekregen omdat hij in juni 2020 in de ambtswoning een feestje ter gelegenheid van zijn eigen verjaardag had bijgewoond, op een moment dat het vanwege corona verboden was met grote groepen bijeen te komen.

Los van het politieonderzoek heeft ook topambtenaar Sue Gray op verzoek van Johnson onderzoek gedaan naar partygate. De verwachting is dat haar volledige rapport een dezer dagen naar buiten komt. Johnson zal dan een uitgebreide verklaring afleggen in het Lagerhuis, zegt een woordvoerder van de premier tegen de BBC.

Wat vooraf ging in 'partygate':

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl