NOS Nieuws

Geen staal of plastic meer, biologisch afbreekbaar kunstrif getest in Arnhems zeeaquarium

Een start-up uit Delft heeft een kunstmatig rif ontwikkeld dat helemaal gemaakt is van biologisch afbreekbaar materiaal. Het rif, dat bestaat uit een soort grote bouwblokken, is bedoeld om koraal te laten groeien.

Dat is hard nodig, omdat koraal wordt bedreigd door de snelle opwarming van het zeewater en door meer en hevigere stormen. In het koraalrif van Burgers' Zoo in Arnhem wordt de uitvinding getest.

Bij het aanleggen van kunstriffen wordt vaak staal of plastic gebruikt, wat betekent dat er materiaal achterblijft in de zee. Bij dit rif is het materiaal na een tijdje volledig opgelost.

Zo ziet het kunstmatige rif eruit:

Het tropische aquarium van Burgers' Zoo is het grootste aquarium-koraalrif in Europa. Alleen in de VS en in Australië zijn er grotere riffen. In die aquaria wordt onderzoek gedaan naar hoe de riffen geholpen kunnen worden, bijvoorbeeld door koraal uit de natuur te halen en in aquaria te plaatsen totdat de natuurlijke omstandigheden weer beter zijn.

Er wordt ook gekeken naar hoe koraal zich voortplant, waarbij veel nieuw koraal weer op verschillende plekken in de natuur wordt teruggeplaatst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl