NOS Nieuws

Vitens weigert aanvragen, 'zekerheid drinkwater onder druk'

Waterbedrijf Vitens heeft voor het eerst drinkwateraanvragen van bedrijven moeten weigeren. Vitens-directeur Jelle Hannema zegt in Trouw dat de vanzelfsprekendheid dat er altijd water uit de kraan komt onder druk staat.

Oorzaken hiervan zijn onder meer klimaatverandering, economische groei en de bouw van een miljoen nieuwe woningen, zo stelt de directeur. Vitens moest diverse drinkwateraanvragen van bedrijven in Overijssel en een paar in Gelderland weigeren. Die bedrijven zitten nu tijdelijk zonder water. Vitens waarschuwde daar eerder dit jaar al voor.

De tien drinkwaterbedrijven in Nederland hebben een leverplicht aan particulieren. Verder is er alleen een leverplicht voor specifieke sectoren, zoals de gezondheidszorg. Voor bedrijven worden doorgaans geen waterreserves aangesproken.

Op dit moment kan Vitens niet aan alle bedrijfsaanvragen voldoen doordat niet alle verleende vergunningen voor het winnen van drinkwater kunnen worden gebruikt. Sommige vergunningen botsen met de Wet natuurbescherming.

Hannema wil dat gemeenten en provincies sneller nieuwe vergunningen afgeven om de capaciteit te verhogen. De drinkwaterbehoefte neemt naar verwachting toe met 10 tot 15 procent door de bouw van een miljoen nieuwe woningen voor 2030.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl