Kinderen op een vlot in Assam
NOS Nieuws

Tientallen doden in India en Bangladesh door noodweer

Noodweer heeft de afgelopen dagen tot grote problemen geleid in het noordoosten van Bangladesh en aangelegen gebieden in India. In een week tijd kwamen daar zeker 57 mensen om het leven door overstromingen, stormen en modderstromen. Het gaat om de hevigste regenval die Bangladesh in bijna twee decennia heeft gezien.

In de Bengaalse regio Zakiganj liepen zeker honderd dorpen onder water. Dat gebeurde doordat in een aangelegen gebied in India een dijk in de grensrivier het begaf door de regen. Zo'n 2 miljoen mensen in Bangladesh zijn omsingeld door het water.

In de Indiase staat Assam in het noordoosten van het land zitten daarnaast nog eens 90.000 mensen in een noodopvang vanwege de overstromingen. Hele stukken grond zijn ondergelopen, net als vele huizen. 3000 dorpen staan blank.

Vooral gebrek aan eten en schoon drinkwater doet velen op de vlucht slaan:

Extreme overstromingen na noodweer in India

Een verslaggever van Al Jazeera zegt dat op sommige plekken in Assam het water ruim 4 meter hoog staat. Hulpdiensten proberen inwoners op te halen die in sommige gevallen al dagen zonder voedsel zitten.

De nieuwszender citeert deskundigen die klimaatverandering als oorzaak van het noodweer aanwijzen. Hierdoor wordt het weer extremer. In de westelijke delen van India is het al weken juist extreem warm en droog door hittegolven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl