NOS Nieuws

Meer dan half miljoen Indiërs op de vlucht voor zware overstromingen

In het noordoosten van India zijn meer dan een half miljoen mensen op de vlucht geslagen voor zware overstromingen. De noordoostelijke staat Assam wordt al dagen geteisterd door zware regenval. De Indiase autoriteiten melden dat er zeker elf mensen om het leven zijn gekomen.

Door een combinatie van de langdurige hevige regenval in de afgelopen dagen en felle stortbuien gisteren is een grote rivier, de Brahmaputra, buiten zijn oevers getreden. Ruim 1500 dorpen zijn onder water komen te staan. De komende dagen wordt nog meer regen verwacht. De verwachting is dat het waterpeil in de Brahmaputra verder zal stijgen, aldus de autoriteiten.

De zware regenval treft het gebied eerder dan gebruikelijk. Officieel is het nog pre-moessontijd in India, een periode tussen de droogtetijd en de regentijd. De regentijd begint gewoonlijk in juni.

Sommige Indiërs werden door de sterke stroming meegetrokken:

Half miljoen Indiërs op de vlucht voor zware overstromingen

Andere delen van India, waaronder de hoofdstad New Delhi, kampen juist met droogte en een tekort aan water. Het gebied kampt al sinds april met temperaturen tot boven de 45 graden. Ook andere delen van Zuid-Azië en Pakistan hebben te maken met een aanhoudende hittegolf. Normaal gesproken bereiken die temperaturen het gebied nu pas, in mei.

De Indiase autoriteiten delen water uit aan inwoners die er niet aan kunnen komen. Vooral mensen in sloppenwijken hebben het zwaar te verduren. Er is vaak geen waterleiding verbonden aan hun huizen. Zij wachten soms urenlang in de zon op trucks die water komen brengen.

In de hoofdstad zoeken mensen de schaduw op. Sommigen liggen onder een brug:

Extreme hitte in India houdt aan, watercrisis dreigt

Door de hitte zijn meerdere oogsten in India mislukt. Om die reden heeft het land een verbod ingesteld op de export van tarwe. Wereldwijd wordt gevreesd voor een nog hogere graanprijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl