1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Labor wint verkiezingen Australië, premier Morrison erkent verlies

De oppositiepartij Labor heeft de Australische parlementsverkiezingen gewonnen. Hierdoor mag Labor-leider Anthony Albanese een regering vormen. Albanese komt waarschijnlijk wel stemmen tekort voor een meerderheid.

De huidige Australische premier Scott Morrison heeft zijn nederlaag erkend en Albanese gefeliciteerd. Morisson zei dat na "een tijd van grote onrust" het belangrijk is dat het land nu gaat "genezen". Hij zei ook te stoppen als partijleider van de Liberals.

Albanese zei in zijn overwinningstoespraak dat Australië de klimaatproblemen moet gaan aanpakken en een "supermacht" op het gebied van hernieuwbare energie moet worden. Daarnaast zei hij de economie en gezondheidszorg te willen versterken.

De Labor-leider ging ook in op zijn "eenvoudige komaf", en dat die geen belemmering hoeft te zijn voor succes. "Ik wil dat elke ouder zijn kind kan vertellen waar je ook woont of waar je vandaan komt: in Australië staan de deuren van kansen voor ons allemaal open." Albanese werd opgevoed door een alleenstaande moeder in een arbeidersmilieu in Sydney.

De verkiezingen werden gezien als een nek-aan-nekrace tussen de regeringscoalitie van de conservatieve Liberals en de boerenpartij Nationals enerzijds en de Labor-partij anderzijds. De coalitie van Morrison behaalde bij de verkiezingen in 2019 een krappe meerderheid. Labor is nu vier zetels verwijderd van een meerderheid van 76.

Campagne op klimaat

Naast de coalitiepartijen en de Labor-partij deed ook een aantal onafhankelijke partijen mee. Zij voerden vooral campagne op het klimaat, een thema dat de andere partijen bewust uit de weg gaan. Klimaat is een zeer gevoelig thema in het politieke landschap, schrijft correspondent Meike Wijers. "Al jaren woedt een 'klimaatoorlog'."

De coalitiepartijen en de Labor-partij hebben allemaal stemmen verloren aan de onafhankelijke partijen, blijkt uit de eerste getelde stemmen. Politiek analist Antony Green van de Australische publieke omroep ABC News zegt dat de Labor-partij waarschijnlijk 72 van de 151 zetels behaalt. "Als Labor tekortkomt voor een meerderheid en een regering wil vormen, kunnen ze met de Groenen praten."

De definitieve uitslag kan nog lang op zich laten wachten, omdat poststemmen met de hand worden geteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl