Onbemande Boeing Starliner koppelt voor het eerst aan bij ruimtestation
Het ruimteschip waarmee Boeing astronauten naar het ISS wil gaan brengen is voor het eerst aangekomen bij het ruimtestation. De onbemande CST-100 Starliner koppelde om 02.28 uur Nederlandse tijd aan bij het ISS.
NASA deelde het moment van de koppeling op Twitter:
Het is een belangrijke stap voor Boeing. Een geslaagde onbemande testvlucht naar het ISS is een voorwaarde om astronauten voor NASA te mogen vervoeren. Een eerdere poging eind 2019 ging mis. Door een computerfout met de systeemklok kwam de capsule in een verkeerde baan terecht waardoor de capsule het ISS niet meer kon bereiken.
De capsule keerde toen nog wel veilig terug op aarde, maar later werden er nog twee softwarefouten ontdekt die catastrofaal hadden kunnen uitpakken. Ook bleek Boeing niet alle systemen onder de juiste omstandigheden te hebben getest.
Na onderzoek van Boeing en NASA voerde Boeing tientallen correcties door. Maar door nog meer softwareproblemen en een euvel aan de afsluitkleppen van de aandrijfraketten werd een nieuwe testvlucht steeds opnieuw uitgesteld. Donderdag ging de Starliner uiteindelijk alsnog op weg vanaf de lanceerbasis in Florida, boven op een Atlas V-raket.
De CST-100 Starliner is na de Crew Dragon van SpaceX het tweede commerciële Amerikaanse ruimteschip dat astronauten in een baan om de aarde kan brengen. De twee ruimteschepen vervangen de spaceshuttle, die in 2011 uit de vaart werd genomen. Door de commerciële initiatieven is NASA niet meer afhankelijk van de Russische Sojoez voor het transport van Amerikaanse astronauten.
SpaceX en Boeing werden in 2014 geselecteerd om de nieuwe capsules te leveren, maar SpaceX boekte sneller succes met een eerste geslaagde testvlucht in 2019. Inmiddels is de Crew Dragon zeven keer succesvol gelanceerd met een bemanning aan boord. Een eerste bemande vlucht met de Starliner vindt mogelijk komend jaar plaats.
Het ruimteschip van Boeing kan maximaal zeven mensen vervoeren en lijkt qua vorm op de oude Apollo-capsules en ook op NASA's nieuwe Orion-ruimteschip, maar in tegenstelling tot die twee landt de capsule van Boeing niet in zee maar op land.
De Starliner die nu aan het ISS is gekoppeld, blijft vier of vijf dagen bij het ruimtestation voordat de capsule terugkeert naar de VS.