Reuters
NOS Nieuws

Lancering van ruimtevaartuig uitgesteld om technisch mankement, domper voor Boeing

De lancering van een nieuw onbemand ruimtevaartuig naar het ruimtestation ISS is uitgesteld. Daartoe heeft de vluchtleiding besloten, omdat er een technisch mankement zou zijn met enkele kleppen bij de motoren.

Het is nog niet bekend wanneer een nieuwe lanceerpoging wordt ondernomen. Daarvoor moet eerst de ontdekte storing zijn verholpen. De eerstvolgende mogelijkheid is woensdag om 18.57 uur Nederlandse tijd.

De uitgestelde lancering is een domper voor Boeing, dat het ruimtevaartuig met de naam CST-100 Starliner heeft ontwikkeld. Eind 2019 liep een eerste poging ook al uit op een stevige teleurstelling: de capsule wist het ruimtestation niet te bereiken en keerde na twee dagen onverrichter zake terug op aarde.

Toen landde de capsule in de woestijn van New Mexico:

Boeings Starliner na testvlucht terug op aarde

Als de onbemande vluchtpoging slaagt, hoopt Boeing aan het einde van het jaar mensen naar het ISS te kunnen brengen. Concurrent SpaceX heeft al drie bemanningen naar het ruimtestation gebracht.

In een reactie laat de leiding van het ruimtevaartprogramma van Boeing weten te balen van de uitgestelde lanceerpoging. "Ruimtevluchten zijn complex en vergen nauwkeurigheid. Onze teams zullen de tijd nemen die ze nodig hebben om de veiligheid te waarborgen en onze doelen te bereiken."

Dit was het geplande vluchtschema:

NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl