1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Wielrennen

Démare sprint naar derde ritzege in oranje gekleurde etappe, Bardet valt ziek uit

Démare sprint naar nipte overwinning in oranje gekleurde etappe in Giro

Arnaud Démare heeft de dertiende etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De Fransman bleef Phil Bauhaus net voor in de sprint. Nederlanders Pascal Eenkhoorn en Julius van den Berg waren de smaakmakers vrijdag, maar werden in de bloedstollende laatste meters opgeslokt door het peloton.

Nummer vier van het klassement Romain Bardet moest al vroeg in de etappe afhaken vanwege maagproblemen. Een hard gelag voor Team DSM, want hun kopman reed een ijzersterke Giro d'Italia en was een serieuze podiumkandidaat.

Het uitvallen van de Fransman betekent wel dat Thymen Arensman (elfde) nu de best geklasseerde renner is van DSM.

Rit kleurt (weer) oranje

De Nederlandse renners laten zich zien in deze Giro d'Italia en ook vrijdag was de rit oranje gekleurd. Met name Julius van den Berg (EF) liet er vanaf de start geen gras over groeien en had grote plannen in de etappe van 150 kilometer van Sanremo naar Cuneo.

Nadat eerdere pogingen nog in de kiem waren gesmoord, sloeg hij in poging vier samen met onder andere Pascal Eenkhoorn (Jumbo-Visma) een serieus gat met het peloton. Eenkhoorn gaf vervolgens gas op de Colle di Nava, de zwaarste klim van de dag (derde categorie). Filippo Tagliani kon het tempo van Eenkhoorn niet bijbenen en moest al snel laten lopen.

Peloton aan de bak

De overgebleven vier renners (Van den Berg, Eenkhoorn, Mirco Maestri en Nicolas Prodhomme) pakten een grote voorsprong van zo'n zeven minuten en dus moesten de sprintersploegen aan de bak om het gat met de kopgroep dicht te rijden en er (zoals van tevoren verwacht) een massasprint van te maken.

Reuters
Arnaud Démare wint de sprint vlak voor Phil Bauhaus

In een moordend tempo zette het peloton de achtervolging in, maar het kwartet voorin werkte goed samen en bleef tot het einde doorbeuken. Het zorgde voor een zenuwslopende slotfase, waar de dappere kopgroep zich 700 meter voor de finish toch moest overgeven.

In de massasprint die volgde was Démare de sterkste. Bauhaus kwam heel dichtbij, maar redde het net niet. Het was alweer de derde ritzege van Démare in deze Giro d'Italia.

In het algemeen klassement verandert er, buiten het uitvallen van Bardet, niets. De Spaanse Juan Pedro López heeft een voorsprong van twaalf seconden op zowel Richard Carapaz en Joao Almeida en rijdt morgen weer in het roze.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl