NOS Wielrennen

Oldani zegeviert in straten van Genua, debutant Leemreize komt net tekort

Oldani troeft in de straten van Genua medevluchters Rota en Leemreize af

Stefano Oldani heeft de twaalfde rit in de Giro d'Italia gewonnen. Hij was in de etappe van Parma naar Genua over 204 kilometer de snelste uit een kopgroep van drie. De Italiaan hield in de eindsprint Lorenzo Rota (Intermarché) en de Nederlandse debutant Gijs Leemreize (Jumbo-Visma) achter zich.

De avonturiers hadden er zin in, maar de eerste vluchters werden snel gegrepen. Na een uur koers reed de 'juiste' groep van 25 man weg. Onder hen Mathieu van der Poel, Oscar Riesebeek, Bauke Mollema, Wilco Kelderman, Pascal Eenkhoorn en Leemreize.

Die groep had op de Passo del Bocco 4.45 minuten voorsprong. Op La Colletta ging Rota ervandoor. In de afdaling sloten Leemreize en Oldani bij de Italiaan aan. Het restant van de kopgroep viel op de slotklim uiteen.

Alleen Mollema, Kelderman, Santiago Buitrago en Lucas Hamilton slaagden erin enigszins bij het trio in het spoor te blijven. Voor onder anderen Van der Poel en Eenkhoorn was de beklimming te zwaar.

In Langs de Lijn En Omstreken blikt Leemreize terug op zijn derde plek.

Leemreize, Oldani en Rota hadden op de top van de slotklim 50 seconden voorsprong op de vijf. Die marge liep wel iets terug, maar de achtervolgers bleven steken op ruim een halve minuut, waarna het gaatje weer langzaam, maar gestaag groeide.

Met nog 15 kilometer te gaan was het duidelijk dat de winnaar uit het leiderstrio zou komen. Leemreize probeerde de Italianen op 1 kilometer van de meet te lossen, maar werd teruggepakt. Hij probeerde het nogmaals van kop af, maar Oldani was uiteindelijk de sterkste.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl