NOS Wielrennen

Dainese verrast favorieten in elfde Giro-rit, nieuw kurkincident blijft daarna uit

Dainese verrast favorieten in de massasprint in elfde Giro-etappe

Alberto Dainese heeft de elfde etappe van de Giro d'Italia gewonnen, een volledig vlakke rit over 205 kilometer van Santarcangelo di Romagna naar Reggio Emilia.

De Italiaan van DSM was in de massasprint alle grote namen de baas. Dainese kwam vanaf de zesde plaats uit het niets naar voren en bleef met een machtige versnelling Fernando Gaviria en Simone Consonni voor.

Juan Pedro López behield de roze trui. Uitgerekend in de enige volledig vlakke Giro-etappe klom Richard Carapaz twee plekjes in het algemeen klassement: de Ecuadoraan won een tussensprint en staat nu tweede, op 12 seconden van López.

Geen nieuw kurkincident

De podiumceremonie verliep dit keer zonder incidenten, mede doordat de Giro-organisatie had besloten de kurken al van tevoren van de proseccoflessen te halen.

Biniam Girmay, de vorige ritwinnaar, moest zich terugtrekken uit de Giro na een onfortuinlijke kurkmoment tijdens zijn ritceremonie. Eerder deze Giro schoot bij Mathieu van der Poel en Koen Bouwman ook al bijna een kurk in het gezicht.

Alberto Dainese op het erepodium met een fles prosecco, waarvan de kurk van tevoren al was verwijderd

Al snel na de start gingen woensdag twee Italianen op avontuur: Filippo Tagliani (al voor de vierde keer in deze Giro) en Luca Rastelli. Ze wisten een voorsprong van ruim vijf minuten te bemachtigen en alles wees erop dat het duo het grootste deel van de etappe op kop zou blijven rijden.

Maar het peloton besloot anders. De sprintersploegen voerden het tempo halverwege de etappe op en een kleine 90 kilometer voor de finish werden Tagliani en Rastelli ingerekend.

De rit begon vervolgens weer opnieuw. Even was er enig waaiergevaar, maar dat waaide over. Met nog 50 kilometer te gaan reed de Belg Dries De Bondt in zijn eentje weg.

De Bondt redt het ook niet

De ploeggenoot van Van der Poel bij Alpecin-Fenix wist een gat van bijna twee minuten te slaan, maar onder aanvoering van de ploegen van sprinters Arnaud Démare (Groupama-FDJ) en Mark Cavendish (QuickStep) leek ook het avontuur van De Bondt geen lang leven beschoren.

De voormalige kampioen van België hield het toch nog aardig lang vol, maar een kilometer voor het einde, in de straten van Reggio Emilia, was het gedaan met de pret en volgde de verwachte massasprint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl