Pro Shots
NOS Sport

Van boardingpass tot parfumfles: de gekste blessures van sporters

De ongelukkige wijze waarop de Giro d'Italia voor Biniam Girmay ten einde kwam is niet uniek. De wielrenner liep een serieuze oogblessure op toen hij een kurk in zijn oog kreeg tijdens het vieren van zijn etappezege, waarmee Girmay aansluit in een lange lijst van sporters die zich op een al even knullige manier blesseerden.

Zo liep Kevin Hofland een blessure op tijdens het uitlaten van zijn hond. Raakte tennisster Kim Clijsters geblesseerd tijdens het dansen op een huwelijksfeest, Arsenal-keeper David Seaman toen hij de afstandsbediening wilde pakken en Manchester City-aanvaller Darius Vasell toen hij op het lumineuze idee was gekomen om een blaar op zijn teen te lijf te gaan met een boormachine.

Lekker luchtje kost WK

In deze categorie mag ook de naam van Santiago Cañizares niet ontbreken. De Spaanse keeper van Valencia miste in 2002 het WK voetbal door een ongelukje met een flesje parfum.

Valencia is kampioen geworden van Spanje en dus is het feest. Reden om er gelikt uit te zien en goed te ruiken. Het flesje eau de cologne glipt uit zijn handen en valt op zijn voet. Het versplintert en een van de scherven scheurt een pees in zijn grote teen.

Pro Shots
Santiago Cañizares

Dat een ongeluk in een klein hoekje zit, daar kan ook de Amerikaanse zwemmer Ryan Lochte over meepraten. De zesvoudig olympisch kampioen wordt in 2013 herkend door een wel erg opdringerige fan.

Het tienermeisje neemt een aanloop en springt in de armen van Lochte, die samen met de fan achterover valt. Het meisje komt er zonder kleerscheuren vanaf, maar Lochte loopt een serieuze knieblessure op.

Iets té hete douche

Ook Eldridge Rojer stond ooit lang buitenspel vanwege een iets te enthousiaste omhelzing, al gebeurde dat in zijn geval wel geheel vrijwillig. De oud-speler van Excelsior neemt in 2008 een douche.

Zijn vriendin gaat met hem mee "en van het één komt het ander", verklaart hij later. Rojer is op dat moment bijna hersteld van een kruisbandblessure, door het ongelukje in de badkamer staat hij een jaar langer buitenspel. Rojer tegenover Vice: "Ik had maandenlang alleen maar lopen squatten. Ik dacht dat het wel zonder problemen zou kunnen."

Pro Shots
Eldridge Rojer (r) in duel met Sepp de Roover

Serena Williams moet in 2010 de US Open aan zich voorbij laten gaan. De reden: een restaurantbezoek en een ongelukkige timing. Er valt een glas van een tafel, juist op het moment dat Williams daar langs loopt.

Een paar stappen verder staat Williams in een enorme plas met bloed. Er moeten achttien hechtingen en een teenoperatie aan te passen komen om de schade te repareren.

Hosblessure na olympisch zilver

Schaatsster Gretha Smit raakt in 2002 zwaar geblesseerd tijdens de huldiging ter ere van haar zilveren medaille op de 5.000 meter op de Olympische Spelen in Salt Lake City.

Smit wordt toegezongen in het Holland House en maakt crowdsurfend een ererondje op 'We are the champions', maar bij het dansen na afloop gaat het mis: de voorste kruisband van haar rechterknie scheurt af.

ANP
Gretha Smit kort voordat het misgaat

Ook op het gebied van opmerkelijke oogblessures is Girmay niet de eerste. Voetballer Milan Rapaic ging hem al voor. De Kroaat stak zichzelf halverwege de jaren 90 eens op een vliegveld in het oog met een boardingpass. Hij stond enkele weken buitenspel.

Rapaic groeide later uit tot een zeer gewaardeerd international. Hij speelde 49 interlands en maakte in 2002 de winnende goal in een WK-wedstrijd tegen Italië. Het is voor Girmay te hopen dat zijn wonderlijke blessure voor hem ook een kleine onderbreking in een mooie carrière blijkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl