NOS NieuwsAangepast

Hoekstra maakt lastminutereis naar Israël en Palestijnen

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken is vandaag in Israël en de Palestijnse Gebieden voor wat wordt omschreven als een 'kennismakingsbezoek'. Hij heeft onder meer ontmoetingen met zijn Israëlische en Palestijnse ambtgenoten en de Palestijnse premier.

De reis is op zeer korte termijn georganiseerd: Nederlandse correspondenten in Israël hoorden er pas gisteravond over. Als verklaring wordt gegeven dat het voor nieuwe ministers gebruikelijk is om bezoeken af te leggen aan landen die voor Nederland van belang zijn.

De reis komt op een saillant moment: Hoekstra is de eerste buitenlandse hoogwaardigheidsbekleder die in Israël en de Palestijnse Gebieden is sinds de gewelddadige dood van de Palestijnse journaliste Shireen Abu Akleh, die vorige week woensdag werd doodgeschoten in Jenin.

Hoekstra over de dood van de Palestijnse journaliste:

Hoekstra: transparant onderzoek nodig naar dood Palestijnse journaliste

Ooggetuigen zeggen dat ze is gedood door het Israëlische leger, haar werkgever Al Jazeera spreekt van "moord in koelen bloede". Maar Israël stelt dat nog onduidelijk is hoe de journaliste om het leven is gekomen en wil het onderzoek naar de toedracht afwachten.

Bij haar begrafenis gebruikten Israëlische ordetroepen veel geweld tegen deelnemers aan de uitvaart, wat Israël op zware internationale kritiek kwam te staan. Ook de Nederlandse ambassadeur in Israël veroordeelde het Israëlische politieoptreden, dat hij disproportioneel noemde.

Hoekstra legde tijdens zijn bezoek ook een krans bij het Holocaustmonument Yad Vashem in Jeruzalem:

Hoekstra legt krans bij bezoek Holocaustmonument in Jeruzalem

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl