De uitvaart van Shireen Abu Akleh
NOS NieuwsAangepast

Israëlische ordetroepen gebruiken geweld bij begrafenis Al Jazeera-journalist

De begrafenis in Jeruzalem van de doodgeschoten Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh is uitgelopen op gewelddadig optreden van Israëlische ordetroepen tegen deelnemers aan de plechtigheid. Agenten probeerden de stoet met geweld tegen te houden of terug te dringen.

Ook de dragers van de kist moesten achteruit. De kist kwam tijdens de schermutselingen op de grond terecht. Na enige tijd trokken de dragers zich met de kist terug in een gebouw.

Bekijk de beelden van de gewelddadigheden:

Geweld bij begrafenis Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh

De uitvaartplechtigheid van de journalist was in een christelijke kerk in de oude stad. De Israëlische politie zegt dat ze geprobeerd heeft om een "fatsoenlijke" begrafenis mogelijk te maken. "Helaas probeerden honderden mensen al voor het begin de openbare orde te verstoren", zegt een woordvoerder tegen The Times of Israel.

Dat begin was het ziekenhuis van waar de stoet te voet met de kist naar de kerk wilde gaan. "Toen de kist het ziekenhuis uit gedragen zou worden, werden er stenen naar agenten gegooid en werden agenten gedwongen om in te grijpen", zegt de politie. Ook zouden nationalistische Palestijnse spreekkoren te horen zijn geweest. Zes mensen zijn gearresteerd.

De Israëlische politie gaf de familie later toestemming om de kist met een auto naar de kerk te brengen. Volgens persbureau AP zijn in het ziekenhuis achtergebleven deelnemers aan de stoet met traangas bestookt.

Na de kerkdienst vormde zich opnieuw een stoet van duizenden mensen die de kist van Abu Akleh naar een kerkhof in de buurt droeg. Op het kerkhof nam een kleinere menigte afscheid van de journalist. Mensen legden bloemen en kransen op de kist en er waren korte toespraken.

Geen gezamenlijk onderzoek

Abu Akleh werd woensdag in de stad Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever doodgeschoten. Ooggetuigen en haar werkgever Al Jazeera zeggen dat Israëlische militairen gericht op haar hebben geschoten. Israël zegt dat ze bij een schotenwisseling is omgekomen en dat het onduidelijk is of ze door Israëlische militairen of Palestijnen is geraakt.

Israël wil een gezamenlijk onderzoek met de Palestijnse Autoriteit naar de dood van de journalist. Ook wil het de kogel die haar trof onderzoeken om vast te stellen van wie die afkomstig is. Maar de Palestijnse Autoriteit wijst samenwerking met Israël af. Ze doet zelf onderzoek en draagt de resultaten over aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. Israël erkent de autoriteit van het Strafhof niet.

Shireen Abu Akleh (51) was een van de eerste verslaggevers van Al Jazeera. Ze maakte vooral reportages over het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl