Journalist Al Jazeera doodgeschoten op Westelijke Jordaanoever
Op de Westelijke Jordaanoever is een journalist van Al Jazeera doodgeschoten. De nieuwszender en de Palestijnse autoriteiten melden dat correspondent Shireen Abu Akleh werd doodgeschoten door het Israëlische leger. Abu Akleh deed op dat moment verslag van een inval in een vluchtelingenkamp in de buurt van de stad Jenin. Een fotograaf van persbureau AFP en een andere Al Jazeera-verslaggever die in de buurt waren bevestigen het nieuws.
Het Israëlische leger trekt de lezing van de Palestijnen in twijfel en zegt dat de journalist mogelijk is getroffen bij een schotenwisseling tussen het leger en een gewapende groep. Volgens de Israëlische premier Bennett "lijkt het erop dat gewapende Palestijnen die zonder aanziens des persoons gevuurd hebben" verantwoordelijk zijn voor de dood van de journalist.
Op video's van het incident is te zien dat Abu Akleh in het hoofd is geschoten. Een andere journalist zou gewond zijn geraakt. Ali Samoudi werd door een kogel in zijn rug geraakt, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. De toestand van de journalist, die werkt voor de krant Al-Quds, is stabiel.
Het lichaam van de journaliste is bedekt met een Palestijnse vlag op een brancard gelegd en wordt onder veel belangstelling rondgedragen door de straten. Op de vlag ligt een kogelwerend vest met daarop 'press' geschreven, het vest dat zij droeg toen zij werd doodgeschoten.
Abu Akleh werkte al ruim twintig jaar voor Al Jazeera. Zij versloeg sinds 2000 het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Ook bezocht zij voor haar werk onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Turkije en Egypte.
Al Jazeera laat in een verklaring weten geschokt te zijn "door deze schaamteloze moord die een schending is van internationale wetten en normen". De nieuwszender houdt de Israëlische regering verantwoordelijk voor het doden van de journaliste. De Palestijnse president Abbas zegt de Israëlische troepen "volledig verantwoordelijk te houden".
Zo bracht Al Jazeera zelf het nieuws kort na haar dood:
Israël verklaart de zaak nog te onderzoeken. Bennett zegt aangeboden te hebben aan de Palestijnse autoriteiten om een gezamenlijke autopsie uit te voeren, maar dat aanbod is geweigerd.
Volgens een ooggetuige maakte Abu Akleh zich kenbaar als journalist. "We kwamen aan en binnen enkele seconden viel het eerste schot", reageert hij. "Ik vertelde hen dat ze op ons schoten. Ik draaide mij om en vond Shireen op de grond." Er zou volgens hem minutenlang geschoten zijn.
Bekijk hier zijn hele reactie: