
Verontwaardigde reacties op geweld bij begrafenis Al Jazeera-journalist
Het optreden van Israëlische ordetroepen bij de begrafenis van de doodgeschoten Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh roept internationaal geschokte reacties op. Agenten probeerden gisteren de begrafenisstoet met geweld tegen te houden of terug te dringen, waardoor de kist bijna op de grond terecht kwam.
De Israëlische politie zegt dat agenten gedwongen waren om in te grijpen omdat er stenen naar de politie werden gegooid. Ook zouden nationalistische Palestijnse spreekkoren te horen zijn geweest.
Al Jazeera, de nieuwszender waar Abu Akleh voor werkte, schrijft in een reactie dat de actie van de Israëlische politie "alle internationale normen en rechten" overtreedt. Een van Abu Aklehs collega's zegt dat het voelde alsof de journalist "opnieuw werd gedood".
De broer van Abu Akleh zegt dat de gebeurtenissen laten zien dat de verslagen van zijn zus "en haar eerlijke woorden grote indruk maakten".
Diepgaand onderzoek
Ook in de Verenigde Staten wordt het geweld veroordeeld. Jen Psaki, woordvoerder van het Witte Huis, noemt de beelden verontrustend. Volgens haar zou de aandacht uit moeten gaan naar "het herdenken van een opvallende journalist die om het leven is gekomen". "We betreuren het verstoren van wat een vredige uitvaart had moeten zijn." De Amerikaanse president Biden roept op tot nader onderzoek.
VN-chef Antonio Guterres is "diep verontrust door de confrontaties tussen de Israëlische veiligheidstroepen en Palestijnen die zich bij het St.-Joseph-ziekenhuis verzamelden en het gedrag van een aantal politieagenten die daar waren". De VN-veiligheidsraad heeft het doden van de Al Jazeera-journalist veroordeeld en opgeroepen tot een "diepgaand, transparant, eerlijk en onafhankelijk onderzoek".
De Israëlische politie heeft intussen aangekondigd zelf een onderzoek te doen. "We steunen onze agenten, maar als een professionele organisatie die wil leren en zich wil verbeteren, zullen we ook lessen trekken uit dit incident." Over een aantal dagen moet het onderzoek afgerond zijn.
Bekijk de beelden van de gewelddadigheden tijdens de begrafenis:
Shireen Abu Akleh (51) was een van de eerste verslaggevers van Al Jazeera. Ze werd woensdag in de stad Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever doodgeschoten.
Ooggetuigen en haar werkgever Al Jazeera zeggen dat Israëlische militairen gericht op haar hebben geschoten. Israël zegt dat ze bij een schotenwisseling is omgekomen en dat het onduidelijk is of ze door Israëlische militairen of Palestijnen is geraakt.
Wekdienst 22/5: Landskampioen hockey vrouwen bekend • World Economic Forum van start
Nieuws, weer, verkeer: met dit overzicht begin je geïnformeerd aan je dag.
Party's, privéjets en plechtig preken, Davos is 'georganiseerde hypocrisie'
Vandaag begint de jaarlijkse ontmoeting van het World Economic Forum. De elite uit allerlei sectoren laat zich er graag zien.
- liveblog
'Strijd in Donbas verhevigt na inname Azovstal' • Families bezorgd over krijgsgevangenen
In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne.