In de Hedwigepolder wordt al druk gewerkt
NOS Nieuws

Kamer wil uitstel onder water zetten Hedwigepolder vanwege pfas

De Hertogin Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen moet voorlopig niet onder water worden gezet. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer roept het kabinet op om de dijk pas door te steken als er meer duidelijk is over de vervuiling van de Westerschelde door pfas.

Die stof is geloosd door chemiebedrijf 3M in België. Via de Schelde is het in de Westerschelde terechtgekomen. Veel Zeeuwen zijn er tegen dat er mogelijk vervuild water de polder wordt binnen gelaten. De Tweede Kamer vindt dat de ontpoldering opgeschort moet worden totdat het onderzoek naar pfas is afgerond en duidelijk is dat er geen gevaar is voor het milieu en de gezondheid van omwonenden.

De ontpoldering van de Hedwigepolder, op de grens met Vlaanderen, is een langslepende kwestie. Sinds het aanvankelijke besluit, in 2005, is er veel verzet tegen het onder water zetten van landbouwgrond. Maar het plan maakt onderdeel uit van een verdrag met Vlaanderen en is natuurcompensatie voor het uitdiepen van de vaargeul in de Westerschelde.

Na veel gesteggel is toch besloten de polder onder water te zetten. De voorbereidende werkzaamheden zijn inmiddels begonnen, maar de zeedijk is nog niet doorgestoken. Dat zou wel op korte termijn gebeuren.

Op initiatief van de SP en D66 ligt er nu dus een uitspraak van de Tweede Kamer om te wachten met de definitieve ontpoldering. Het kabinet moet nu beslissen of de wens van de Kamer wordt uitgevoerd. Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat zei eerder deze maand nog dat pfas geen reden is om de ontpoldering stil te zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl