Bewaker in de hoofdstad Kabul
NOS NieuwsAangepast

Taliban heffen mensenrechtencommissie op 'vanwege begrotingstekort'

De Taliban hebben de voorheen prominente Afghaanse mensenrechtencommissie opgeheven. Daarnaast hebben de extremistische machthebbers in Afghanistan nog vier andere departementen en commissies van de voormalige, door de VS-gesteunde regering geschrapt.

Het gaat onder meer om de Hoge Raad voor Nationale Verzoening, een veiligheidsraad die vóór de machtsovername over een vredesakkoord onderhandelde tussen de regering en de Taliban en een commissie die de uitvoering van de grondwet moest overzien.

Volgens een Taliban-woordvoerder waren de departementen onnodig en zijn ze met het oog op het begrotingstekort opgeheven. De extremisten gaven afgelopen weekend voor het eerst sinds de machtsovername vorige zomer inzicht in de financiën van het land. Daaruit blijkt dat het begrotingstekort dit jaar geraamd wordt op 44 miljard Afghanis (483 miljoen euro).

Overname

Vorig jaar kwam er een eind aan de twintig jaar lange internationale militaire aanwezigheid in Afghanistan. Nadat de laatste Amerikaanse troepen waren vertrokken, namen de Taliban direct de macht over.

Zij beloofden moderniseringen ten opzichte van hun eerdere bewind en meer vrijheden voor meisjes en vrouwen, maar daarvan is niets terechtgekomen. Vooralsnog mogen oudere meisjes niet naar school en worden vrouwen sinds begin deze maand weer gedwongen hun gezicht te bedekken.

De Verenigde Naties brachten daarnaast naar buiten dat Afghanen sinds de machtsovername willekeurig worden vastgezet, en dat er militairen, strijders en zo'n 400 burgers om het leven zijn gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl