Hessel Evertse AFP

De Nederlandse roeibond heeft de schorsing van technisch directeur Hessel Evertse moeten terugdraaien. De rechtbank van Amsterdam verklaarde de schorsing afgelopen vrijdag ongegrond. Evertse is maandagochtend weer aan het werk gegaan.

Bij roeibond KNRB zou sprake geweest van een topsportcultuur met veel ruimte voor kwetsing en intimidatie. Die conclusie werd getrokken in een rapport van onderzoeksbureau Fijbes Consultancy. Daarop werd besloten Evertse te schorsen.

De rechtbank van Amsterdam oordeelde dat die beslissing op onvoldoende gronden is genomen. In het vonnis wordt opgemerkt dat de KNRB met het schorsen van Evertse overhaast te werk is gegaan, de bevindingen uit het rapport hadden eerst met de bestuurder moeten worden besproken.

Onvoldoende bespreekbaar

Na een evaluatie onder de olympische roeiploeg na de Spelen van Tokio gaf de KNRB eind 2021 opdracht tot een onderzoek naar de topsportcultuur. De bond had signalen gekregen dat er door roeiers kwetsend en intimiderend gedrag was ervaren.

"Het rapport bevestigt de signalen naar aanleiding van de evaluatie", verklaarde de KNRB bij het uitkomen van het rapport. Volgens de bond was het onveilige sportklimaat onvoldoende bespreekbaar. Uit het rapport bleek dat het niet ging om seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Onder leiding van Evertse boekten de Nederlandse roeiers de afgelopen jaren grote sportieve successen. In Tokio won Nederland vijf medailles, waaronder goud voor de dubbelvier.

STER reclame