Hessel Evertse
NOS Sport

Roeibond schorst technisch directeur na rapport over onveilige topsportcultuur

Bij roeibond KNRB is sprake geweest van een topsportcultuur met veel ruimte voor kwetsing en intimidatie. Die conclusie wordt getrokken in een vrijdag verschenen rapport van onderzoeksbureau Fijbes Consultancy. Technisch directeur Hessel Evertse is naar aanleiding van het rapport geschorst door de KNRB.

Na een evaluatie onder de olympische roeiploeg na de Spelen van Tokio gaf de KNRB eind 2021 opdracht tot een onderzoek naar de topsportcultuur. De bond had signalen gekregen dat er door roeiers kwetsend en intimiderend gedrag was ervaren.

Al eerder melding gemaakt

"Het rapport bevestigt de signalen naar aanleiding van de evaluatie", aldus de KNRB. Volgens de bond was het onveilige sportklimaat onvoldoende bespreekbaar. Uit het rapport blijkt dat het niet gaat om seksueel grensoverschrijdend gedrag.

De KNRB heeft vrijdag gesproken met de direct betrokkenen. "Het betreurt ons enorm dat dit binnen ons topsportprogramma mogelijk is geweest", zegt voorzitter Rutger Arisz. "Dat moet voor de getroffen atleten een zeer nare ervaring zijn. Ik dank ze daarom voor hun moed en openheid en het delen van hun ervaringen."

Een aantal roeiers maakte eerder al melding van ongewenst gedrag binnen de roeiploeg. Arisz: "Binnen de topsportcultuur is er onvoldoende gelegenheid geweest om eerdere signalen op de juiste tafel terecht te laten komen, waardoor er onvoldoende opvolging is gegeven."

Plan van aanpak

Het is niet duidelijk of het op non-actief stellen van technisch directeur Evertse betekent dat hij zich zelf schuldig heeft gemaakt aan kwetsend gedrag. Onder leiding van Evertse boekten de Nederlandse roeiers de afgelopen jaren grote successen. In Tokio won Nederland vijf medailles, waaronder goud voor de dubbelvier.

De KNRB gaat nu aan de slag met een plan van aanpak. "Als bond gaan we transparant en zorgvuldig aan de slag met de aanbevelingen. Daar ligt nu onze focus. Het mag duidelijk zijn dat een veilig sportklimaat voor ons de hoogste prioriteit heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl