Coronalockdown in Nijmegen in april 2021
NOS NieuwsAangepast

Ook samenleving zelf moet zich voorbereiden op nieuwe coronagolf, zegt Kuipers

Minister Kuipers van Volksgezondheid roept de sectoren in de samenleving op zich voor te bereiden op een nieuwe golf coronabesmettingen in het najaar. "Maak je eigen plan", zegt hij in een gesprek met NOS. Hij reageert daarmee op de kritiek die ziekenhuisdirecteuren, virologen en wetenschappers vanmorgen uitten.

Zij vrezen nieuwe lockdowns, omdat het kabinetsbeleid in hun ogen te vrijblijvend is en de uitwerking van de plannen te lang duurt. Nederland is volgens hen slecht voorbereid op een nieuwe coronagolf, omdat er geen heldere strategie is.

Kijk hier hoe Kuipers reageert op die kritiek:

Kuipers: maak je eigen plan tegen corona

De minister erkent dat we in Nederland nog niet goed voorbereid zijn, maar hij legt de bal nadrukkelijk bij de sectoren in de samenleving. Ook hij verwacht vanaf het najaar een opleving van het virus. "We krijgen mogelijk 5 tot 10 miljoen besmettingen in het winterseizoen." Maar anders dan de afgelopen twee jaar wil Kuipers dat niet de overheid, maar de verschillende sectoren in de samenleving de regie nemen bij de bestrijding van het virus.

Kuipers: "Wat ik kan doen is het goed monitoren van het virus, zo nodig een nieuwe vaccinatieronde afkondigen en de zorg stimuleren om alle maatregelen te nemen. Maar dan is tegelijkertijd de vraag aan de school of aan de restauranthouder: wat doe je in je eigen omgeving?"

Den Haag niet meer alleen verantwoordelijk

"Corona is echt van ons allemaal, Den Haag is niet meer alleen verantwoordelijk", zegt de minister. "De sectoren en de burgers zeggen zelf: laat ons de regie nemen." Toch zijn nog lang niet alle sectoren goed voorbereid.

De laatste coronalockdown had grote gevolgen voor de mentale gezondheid van veel Nederlandse jongeren. Dat wordt bevestigd door nieuw gezamenlijk onderzoek van onder andere het RIVM en de GGD. Student Maren Porte maakte de podcast 'Mentale Thee' daarover:

'Ik heb echt aan vrienden gemerkt dat het langzaam bergafwaarts ging'

Zo zijn er volgens Kuipers nog steeds ziekenhuizen die geen goed plan hebben voor het opschalen van de zorg als het virus terugkomt. Ook in de horeca wordt nog onvoldoende nagedacht over mogelijkheden om veilig open te blijven.

Een sector waar het wel goed gaat, vindt Kuipers, is het onderwijs. "Ze hebben daar fantastische plannen voor laagdrempelig testen, betere ventilatie in klaslokalen en zelfs het verschuiven van vakanties als er een besmettingspiek is."

Testen en vaccineren

Kuipers wil komende winter zo veel mogelijk zware maatregelen vermijden. Maar als het verplicht dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer en een nieuwe vaccinatieronde kan helpen, dan zijn dat maatregelen die volgens hem zo min mogelijk pijn doen.

Zo'n vaccinatieronde en het opnieuw grootschalig testen door de GGD's kunnen volgens Kuipers binnen zes weken op poten worden gezet. Door de dreigende nieuwe golf moet Nederland ook rekening houden met een hoog ziekteverzuim in het najaar, zegt Kuipers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl