NOS Voetbal

Het leven van Gerbrands na PSV: 'Ik gooi eerst Twitter eruit, klaar mee'

Gerbrands neemt afscheid, maar komt terug bij PSV: 'Heb twee stoeltjes gekocht'

De eerste daad van Toon Gerbrands op maandag staat vast. "Twitter eruit gooien", zegt Gerbrands, die zondag na de wedstrijd bij PEC Zwolle het hoofdstuk PSV afsluit. Na acht jaar zit zijn periode als algemeen directeur erop.

En zijn periode als actief twitteraar dus. "Ik ben er klaar mee. Ik heb het acht jaar gedaan, ook in het belang van de club. Wat ik ook deed, het was altijd fout. Als ik iets over de jeugd zei, was ik niet met het eerste bezig en andersom. Niet te doen."

"Dat wordt steeds gekker", stelt de algemeen directeur. "Julian Nagelsmann verliest een wedstrijd met Bayern München (uitschakeling in de kwartfinales van de Champions League door Villarreal, red.) en krijgt 450 doodsbedreigingen."

ANP
Gerbrands met trainer Roger Schmidt na het winnen van de KNVB Beker

Gerbrands werd zelf bedreigd na het ontslag van Mark van Bommel in december 2019. "De enige keer in twintig jaar als directeur in het betaalde voetbal dat er echte bedreigingen waren. Er stond een politiebus in de straat en ik mocht niet naar mijn auto lopen, omdat ze bang waren dat er iets zou gebeuren."

"Er is niets gebeurd, maar het was een heel vervelende periode", vervolgt Gerbrands. "Het kwam dichtbij. Ik ben nooit bang geweest, maar je hebt ook met het thuisfront te maken."

'Door bal op lat doelstelling niet gehaald'

Met Gerbrands aan het roer werd PSV in 2015, 2016 en 2018 kampioen. Dit jaar pakte PSV de KNVB-beker. Drie seizoenen speelde PSV in de periode van Gerbrands in de Champions League, voor het laatst in 2018. Tegen Benfica ging het dit seizoen in de laatste voorronde mis.

ANP
Eran Zahavi tegen Benfica

"Door die bal op de lat van Zahavi heb ik mijn doelstelling niet gehaald", zegt Gerbrands, die daarmee doelt op de gemiste kans van de Israëliër in de return, waarin PSV bij een treffer een verlenging had afgedwongen.

"Het doel was eens in de twee jaar Champions League spelen en dat is niet gelukt. Veel plannen zijn gelukt, financieel ook, maar sportief hebben we onze doelen niet gehaald."

Na dit weekend trekt hij de PSV-deur achter zich dicht, dan begint voor Gerbrands een nieuw leven. "Maandag is mijn kantoor leeg en gaat Marcel Brands beginnen. Tot 1 juni zal ik hem nog een beetje bijstaan."

Andere uitdaging

Gerbrands sluit niet uit dat hij een andere uitdaging in de voetballerij aanneemt. "Iedereen mag zich na 1 juni melden." Behalve de KNVB. "Als je daar gaat werken, moet je ook met mensen werken waarin je gelooft en daar geloof ik niet in."

PSV-directeur Gerbrands zwaait af met ergernis over voetbaljournalistiek en KNVB

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl