Pro Shots

Met drie klassementsrenners, onder wie een oud-winnaar, begon Jumbo-Visma hoopvol aan de 105de Giro d'Italia. Maar na een week staan ze alle drie op ruime achterstand van de concurrentie. Voor Tom Dumoulin is een goed klassement zelfs geen optie meer. "We kijken maandag verder."

De winnaar van 2017 staat op ruim zes minuten van Simon Yates, die vooralsnog de belangrijkste kandidaat voor de eindzege lijkt. De andere Jumbo-troeven, Tobias Foss (+2.32) en Sam Oomen (+2.51), gaven ook al ruim twee minuten toe op de Brit.

Een tik op de Etna

Genoeg reden om in zak en as te zitten, zou je denken. "Het is een teleurstelling dat je op de Etna direct een tik krijgt. En met Tom is het nu even schakelen", erkent ploegleider Marc Reef. Maar de sfeer? "Die was en is heel goed. Er wordt gedold, er worden grappen gemaakt, er wordt gelachen. En voor Tobias en Sam geldt nog steeds: we gaan voor een zo goed mogelijk klassement. Dat is niet veranderd."

Dumoulin weet het niet, want 'ik heb niet meer de power van een paar jaar terug'

Het klassement van Dumoulin is een ander verhaal. Hij moest na de Etna, de vulkaan waarop hij al vroeg de concurrentie moest laten gaan en op ruim negen minuten van ritwinnaar Lennard Kamna binnenkam, even "resetten". "Tom moet even omschakelen. We hebben zijn reactie gezien na afloop. Hij heeft ook even wat ruimte gehad de afgelopen dagen. Even geen opdracht of taak. Misschien heeft hij dat vandaag ook nog nodig."

Blockhaus

Hoe zijn gevoel is, hoe de benen zijn? "Dat is lastig om te zeggen, want de afgelopen etappes waren rustige dagen. We gaan maandag overleggen hoe we tactisch gezien verdergaan in deze Giro. Dat hadden we al afgesproken met elkaar. Want zondag is de etappe naar de Blockhaus. Die beklimming is een hele goede graadmeter. Vanaf dan kun je zeggen hoe je verdergaat. Dat geldt voor de hele ploeg."

Je moet niet vanuit de emotie de conclusie trekken dat het hier stopt als ronderenner.

Ploegleider Marc Reef

Mocht er geen (goed) klassement meer inzitten, ook voor Foss en Oomen niet, dan betekent het niet dat de Giro er meteen op zit voor Jumbo-Visma. "We hebben een lastig moment gehad, een tikkie gehad, maar er komen nog heel veel kansen aan. Als de focus niet het klassement is, moet je kunnen doorschakelen."

Eén nacht ijs

Dumoulin liet zich dinsdag ontvallen dat hij niet meer de power heeft die hij voorheen wel had op beklimmingen. Dat riep de vraag op of er een streep kan door de voormalige Giro-winnaar als ronderenner. Daar gaat Reef niet in mee. "We moeten vooral niet over één nacht ijs gaan. We zijn nu hier in de Giro, we focussen ons op deze koers. Dat soort grote beslissingen moeten we na de Giro nemen. Dat voegt hier niets toe."

Het is niet lang geleden dat Dumoulin zelf nog uitsprak dat hij ambities had in grote rondes. "Daarom moeten we na de Giro in gesprek: waar gaan we voor? Hij heeft afgelopen winter gezegd: dáár brandt mijn vuur nog, bij dat doel. Nu heeft hij dit voorjaar wat problemen gehad met zijn rug en hij had nog lang last van een coronabesmetting, maar de laatste weken ging het juist de goede kant op."

De Limburger kende een goede hoogtestage van achttien dagen, waarvan hij fit en gemotiveerd terugkeerde. "Dan moet je niet na één dag, vanuit de emotie, een conclusie trekken van: het stopt hier."

De vraag of Dumoulin de Giro wel uitrijdt, is volgens Reef niet aan de orde. "De intentie is zeker om de ronde uit te rijden. Dat geldt voor alle renners met wie je aan een ronde begint. En Tom zit zeker zo in elkaar dat als hij iets kan doen voor Tobias of Sam, als hij ze kan ondersteunen, hij dat ook zal doen."

Dit zijn de profielen van de voor Tom Dumoulin belangrijke zevende etappe (vandaag) en negende etappe (zondag).

STER reclame