EPA
NOS SportAangepast

Tik Nadal in aanloop naar Roland Garros: 'Leef met blessure, het zit er gewoon'

Een verre van fitte Rafael Nadal is bij het masterstoernooi in Rome al in de achtste finales naar huis gestuurd. De tienvoudig winnaar ging met 6-1, 5-7, 2-6 onderuit tegen Denis Shapovalov, de Canadese nummer zestien van de wereld.

Nadal kan zich nu gaan richten op Roland Garros, dat op 22 mei begint en waar hij op jacht wil gaan naar zijn veertiende titel. De voorbereiding verloopt echter allesbehalve naar wens. Zo miste de Spanjaard het begin van het gravelseizoen door een stressfractuur in een rib en capituleerde hij vorige week in Madrid in de kwartfinales voor zijn landgenoot en rising star Carlos Alcaraz.

Dokter mee naar Roland Garros

De weer opspelende pijn in zijn voet, een chronische kwaal waar Nadal mee kampt, vormt een nieuwe tegenslag. "Het is niks nieuws", vertelde een aangeslagen ogende Nadal erover na zijn nederlaag tegen Shapovalov. "Ik leef met een blessure. Het zit er gewoon."

Vorig jaar kostte de voetblessure hem de tweede helft van het tennisjaar, maar maakte hij een onwaarschijnlijk sterke comeback bij de Australian Open, waar hij zijn 21ste grandslamtitel veroverde - een record. "Wat ik nu vooral nodig heb, is dat ik pijnvrij kan trainen. En tijdens Roland Garros zal ik mijn dokter bij mij hebben. Dat scheelt soms, omdat je er dan wat aan kan doen."

Diepe zucht Nadal in Rome: 'Heb iedere dag last van mijn blessure'

Nadal merkte op dat hij steeds beter ging spelen, totdat de voet zich deed gelden en de pijn "ondraaglijk" werd. Maar hij geeft de moed niet op. "Ik heb goede dagen en ik heb slechte dagen. Dat zal ik moeten accepteren, al is dat ook voor mij niet makkelijk. Maar ik moet de dingen die mij overkomen op een positieve manier waarderen."

Shapovalov kwelt Nadal al langer

De laatste keren dat Nadal tegen Shapovalov speelde, ging het de Spanjaard ook al niet makkelijk af. In de kwartfinales van de Australian Open van dit jaar versloeg Nadal de Canadees in vijf sets. De partij duurde ruim vier uur. Vorig jaar in Rome had Nadal drieënhalf uur nodig om Shapovalov op de knieën te krijgen.

AFP
Shapovalov verslaat Nadal en gaat naar de kwartfinale in Rome

Dit keer leek het na de de eerste set, waarin de Nadal nog als vanouds over het gravel raasde, een makkie te worden. Maar in set twee liep Shapovalov snel uit naar 4-1. Nadal brak terug tot 4-3, overleefde ternauwernood twee breakpoints en een setpoint, maar gaf de set toch weg met drie onnodige missers.

Daarna bewoog de 35-jarige Nadal, gehinderd door zijn pijnlijke voet, steeds moeizamer en vanaf 2-2 kreeg hij drie lovegames om de oren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl