Hockeysters SCHC winnen eerste play-offduel van Amsterdam na shoot-outs

De hockeysters van SCHC hebben het eerste duel in de halve finales in de play-offs gewonnen van Amsterdam. In het Wagener Stadion won de ploeg van trainer Lucas Judge na shoot-outs. Na reguliere speeltijd stond het 1-1. SCHC komt door de overwinning op 1-0 in de best-of-3 series.

Waar Amsterdam in de beginfase tweemaal via Maria Verschoor de kans kreeg op voorsprong te komen - SCHC-keepster Alexandra Heerbaart redde - was het vanaf het tweede kwart SCHC dat iets meer de bovenliggende partij was in Amstelveen. Amsterdam deed net zo hard mee, waardoor het een open, golvende wedstrijd werd.

Toch rook SCHC dat er iets te halen was. De hockeysters uit Bilthoven voerden de druk geleidelijk op en dat leverde drie serieuze kansen op een rij op. Ginella Zerbo (13 goals in de competitie), Laurien Leurink en aanvoerster Xan de Waard zaten er steeds gevaarlijk bij.

Freeke Moes (Amsterdam) snelt langs Famke Richardson (SCHC) Pro Shots

Amsterdam verloor steeds meer grip op de partij en SCHC ging op jacht naar de openingstreffer, maar keepster Anne Veenendaal zette meermaals beslissend een voet of hand tegen de bal.

Toen SCHC aan het begin van het vierde kwart nóg een tandje bijschakelde, brak het verzet van Amsterdam. Leurink kreeg na een voorzet van Zerbo en wat knullig ingrijpen van de Amsterdam-defensie de bal voor de voeten, speelde zich nog knap vrij en werkte de bal in de goal. Veenendaal kon ditmaal niet redden: 0-1.

Slechte shoot-outs Amsterdam

Het bleef lang 0-1 en Amsterdam ging over tot een slotoffensief. Dat leverde een strafcorner op die door Sabine Plönissen werd geslagen en via een touché in het net belandde. Te hoog, riepen de speelsters van SCHC, boven de plank. Nee hoor, zei de arbitrage en de goal werd goedgekeurd: 1-1. Onterecht, bleek uit de herhaling.

Shoot-outs moesten de beslissing brengen. Daarin bleef SCHC rustiger. Voor Amsterdam schoten Maria Verschoor en Freeke Moes over, Marijn Veen snoeihard naast. SCHC, de nummer twee uit de hoofdklasse, heeft nog maar één overwinning nodig om zich te plaatsen voor de finale van de play-offs.

In het andere duel in de halve finales van de play-offs won landskampioen Den Bosch het eerste duel op bezoek bij het Haagse HDM (0-2), al was het moeizaam.

Lidewij Welten kreeg in een mum van tijd al twee kansen om het moraal van HDM aan diggelen te schieten, maar de naar Kampong vertrekkende international schoot de eerste keer over en nam kort erna de bal verkeerd aan ter hoogte van de strafbalstip, waardoor Jip Blaas de inzet kon blokken.

HDM kreeg op een enkele strafcorner na niks voor elkaar op de helft van Den Bosch en de koploper bleef zoeken naar de openingsgoal. Joosje Burg brak een aantal keer gevaarlijk door op rechts en HDM-keepster Julia Remmerswaal redde op een strafcorner van Frédérique Matla. Dat het bij rust nog 0-0 stond, was een klein wonder.

Matla gaat achter de bal aan tegen HDM Pro Shots

Bij iedere gemiste kans van Den Bosch - vlak na rust faalde Welten opnieuw - en hoe langer het 0-0 bleef, hoe groter het zelfvertrouwen werd van HDM. De ploeg uit Den Haag hield in het derde kwart ook stand en leek er steeds meer in te gaan geloven.

Maar toen in het vierde kwart het aanwezige publiek 'Haags kwartiertje' begon te zingen, kreeg HDM in drie minuten plots twee tegengoals. Eerst sloeg Imme van der Hoek voor open doel na een strafcorner de rebound binnen en vervolgens tikte Burg de bal na een scrimmage in de cirkel achter keepster Remmerswaal: 0-2.

Zaterdag zijn de tweede wedstrijden in de halve finales van de play-offs bij de vrouwen. Dan spelen SCHC en Den Bosch thuis. Winnen ze allebei, dan gaan zij strijden om de landstitel.

STER reclame