NOS SportAangepast

Vrouwen HDM en Amsterdam naar play-offs, mannen Bloemendaal delen mentale tik uit

Koploper Den Bosch boekt moeizame 3-1 zege op HGC

De strijd om de landstitel in het hockey bij de vrouwen gaat tussen dezelfde vier clubs als vorig seizoen. Amsterdam en HDM hebben zich in de voorlaatste speelronde verzekerd van een plek bij de laatste vier, nadat Den Bosch en SCHC zich eerder al hadden geplaatst voor de seizoensontknoping.

In de hoofdklasse voor mannen won Bloemendaal de topper tegen Amsterdam met liefst 3-6.

Schema play-offs

Het speelschema bij de vrouwen zal ook identiek zijn aan vorig jaar: koploper Den Bosch treft nummer vier HDM en SCHC wordt gekoppeld aan Amsterdam. Vorig seizoen pakte Den Bosch de landstitel door in de finale Amsterdam te kloppen.

Voor HDM is het de tweede keer in de clubhistorie dat het de in 1992/93 ingevoerde play-offs bereikt. De Haagse club was vanmiddag met 2-1 te sterk voor Bloemendaal, terwijl concurrent Pinoké punten verspeelde bij Hurley: 2-2.

De uitslagen van de 21ste speelronde

Tessa Beetsma was van grote waarde voor HDM door beide treffers voor haar rekening te nemen. De international van Jong Oranje verdubbelde daarmee haar seizoenstotaal.

Victoria degradeert

Amsterdam won in Rotterdam met 1-4 van Victoria. Maria Verschoor, Fay van der Elst (twee) en Freeke Moes waren trefzeker voor de ploeg uit de hoofdstad. Hekkensluiter Victoria is door de nederlaag na drie seizoenen gedegradeerd uit de hoofdklasse.

Koploper Den Bosch boekte een moeizame 3-1 thuiszege op HGC. Lidewij Welten maakte de 250ste treffer van haar lange carrière.

Nummer twee SCHC won na een vroege achterstand met dezelfde cijfers van degradatiekandidaat Oranje-Rood. International Yibbi Jansen maakte alle treffers voor de ploeg uit Bilthoven. Ze komt daarmee op 25 treffers in de hoofdklasse; nooit eerder was een speelster van SCHC zo trefzeker in één seizoen.

Bloemendaal deelt vlak voor play-offs mentale tik uit aan Amsterdam

In de hoofdklasse voor mannen deelde koploper en landskampioen Bloemendaal een mentale tik uit aan concurrent Amsterdam door de onderlinge topper met liefst 3-6 te winnen. Beide ploegen waren al zeker van deelname aan de play-offs.

Hattrick Brinkman tegen Amsterdam

Bloemendaal kwam via een strafcorner van Tim Swaen nog wel op voorsprong, maar dankzij Mirco Pruyser (strafbal) en Gilles Wegter stond Amsterdam halverwege op voorsprong.

Thierry Brinkman zorgde vroeg in het derde kwart met twee treffers voor de gelijkmaker én de voorsprong voor Bloemendaal. Florian Fuchs zorgde vervolgens voor de laatste twee doelpunten. Mirco Pruyser maakte met de 3-5 de stand wat draaglijker voor Amsterdam, maar vervolgens herstelde Brinkman met zijn derde van de middag de marge van drie.

  • NOS
    De stand in de hoofdklasse voor mannen per 1 mei
  • NOS
    De uitslagen in de hoofdklasse

Even verderop in het Amsterdamse Bos plaatste Pinoké zich in het eerst in de clubhistorie voor de play-offs. Een 3-0 zege tegen Rotterdam was voldoende om zeker te zijn van een plek bij de laatste vier. Alexander Hendrickx (strafcorner), Miles Bukkens en Dennis Warmerdam maakten het verschil.

HGC klopt concurrent Kampong

HGC heeft misschien wel de beste papieren om het laatste play-offticket te pakken. De ploeg uit Wassenaar was met 4-3 te sterk voor concurrent Kampong. Seve van Ass, Jan van 't Land en Marc Bolto zorgden voor een vroege 3-0 voorsprong. Dankzij twee treffers van Jip Janssen maakte Kampong het nog spannend, maar de ploeg uit Utrecht incasseerde via Van Ass nog een vierde treffer. De 4-3 van Terrance Pieters in de slotminuten kwam te laat voor Kampong.

Volgende week kan HGC het karwei afmaken, als het een uitwedstrijd tegen hekkensluiter Hurley speelt. Concurrenten Kampong (thuis tegen Pinoké) en Oranje-Rood (uit tegen Bloemendaal) hebben een veel zwaarder programma.

Hurley verloor vandaag met 3-2 van Oranje-Rood en is daardoor gedegradeerd. De club uit Amstelveen was drie seizoenen actief op het hoogste niveau.

Hockeycoach Mathijssen over Oranjekwestie: 'Iemand met schone lei laten starten'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl