1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Sport

EHL-trofee voor vrouwen Amsterdam na enerverende finale tegen Den Bosch

Amsterdam klopt Den Bosch in vrouwenfinale Euro Hockey League

De vrouwen van Amsterdam hebben in Amstelveen de Euro Hockey League gewonnen. Nadat een spannend onderonsje met Den Bosch na reguliere speeltijd was geëindigd in 2-2, brachten shoot-outs de beslissing. Daarin trok de huidige nummer drie van de hoofdklasse aan het langste eind.

Het is de eerste keer dat Amsterdam het Europese toptoernooi, dat sinds 2020 als EHL door het leven gaat, op zijn naam schrijft. Den Bosch, koploper in de Nederlandse competitie, had de EHL vorig jaar voor het eerst gewonnen.

Matla blinkt uit

De aartsrivalen maakten er in een zonnig Wagenerstadion een boeiende wedstrijd van, met een spetterend begin van Den Bosch. De titelverdediger kwam al na vijf minuten op voorsprong. Na balverlies van Maria Verschoor, aanvoerster van Amsterdam, was het direct raak via Frédérique Matla.

EHL
De speelsters van Den Bosch vieren de openingstreffer van Matla

Aan het begin van het tweede kwart ging Amsterdam beter spelen. Het resulteerde in de gelijkmaker van Filiz Tuzgöl, na goed voorbereidend werk van Noor de Baat. Niet veel later miste Verschoor een grote kans op de 2-1.

De sterke fase paste in het beeld van de rest van het toernooi van Amsterdam. Op weg naar de finale knokte de ploeg zich zowel tegen Club de Campo (winst na shoot-outs) als tegen Junior (2-1) terug van een achterstand.

Tegen Den Bosch volgde echter al rap een nieuwe tegenvaller. Margot van Geffen stoomde op tot ver in de Amsterdamse cirkel en bediende Matla, die tekende voor haar tweede doelpunt van de middag.

Amsterdam knokt zich weer terug

De hernieuwde voorsprong gaf Den Bosch vertrouwen en meer controle over de wedstrijd. Het leidde onder meer tot kansen voor Matla en Marloes Keetels, die stuitte op keepster Anne Veenendaal.

ProShots
Frédérique Matla (links) en Noor Omrani juichen na de 2-1

Maar ondanks het overwicht van Den Bosch sloeg Amsterdam opnieuw toe. De treffer van Fay van der Elst was tegen de verhoudingen in, maar wel bijzonder fraai: ze plukte de bal uit de lucht en schoot van afstand snoeihard raak.

Shoot-outs beslissen finale

In een nerveuze slotfase kregen beide ploegen kort achter elkaar een strafcorner toegewezen, waar na tussenkomst van de videoscheidsrechter een streep doorheen ging. In de absolute slotfase mocht een strafcorner voor Den Bosch wel worden genomen, maar de winnende goal bleef uit.

En dus draaide het uit op shoot-outs. Pien Sanders opende met succes namens Den Bosch, waarna Felice Albers Amsterdam weer op gelijke hoogte bracht. Haar doelpunt werd echter geannuleerd, omdat ze een overtreding had gemaakt op keepster Josine Koning.

Bij 2-2 was Lidewij Welten (Den Bosch) aan de beurt, maar de ervaren Oranje-international stuitte op Veenendaal. Omdat de keepster van Amsterdam daarna ook Noor Omrani van scoren hield, was de trofee voor de club uit de hoofdstad.

Veenendaal emotioneel na EHL-zege: 'Afgelopen jaren waren zo zwaar'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl