Alfred Schreuder Pro Shots

Alfred Schreuder is definitief de nieuwe trainer van Ajax. De 49-jarige Schreuder komt over van Club Brugge, waar hij sinds januari onder contract stond. Schreuder tekent voor twee seizoenen in Amsterdam. De landskampioen heeft daarnaast de mogelijkheid een optie te lichten voor nog één jaar.

Alfred staat bij ons bekend als een tactisch sterke trainer met goede en veelzijdige oefenstof", laat algemeen directeur Edwin van der Sar weten op de website van de club. "We hebben er veel vertrouwen in dat hij de weg die wij met Ajax enkele jaren geleden zijn ingeslagen een goed vervolg kan gaan geven. Zowel in de eredivisie als in de Champions League."

'Geweldige kans'

Schreuder werkte al eerder bij de Amsterdammers. Hij was assistent van Erik ten Hag in het seizoen 2018-2019. Daarna werkte hij bij het Duitse Hoffenheim als hoofdtrainer en was hij assistent van Ronald Koeman bij Barcelona.

"Hoofdtrainer worden bij Ajax is eervol en voor mij een geweldige kans, die ik met beide handen aangrijp", aldus Schreuder. "Ik wil in Amsterdam graag prijzen winnen met een team dat attractief voetbal speelt. Met een goede balans tussen ervaren topspelers en de vele grote talenten."

In het Sportjournaal reageert Arno Vermeulen op de aanstelling van Schreuder bij Ajax.

'Komst Schreuder kan deur openen voor terugkeer Ziyech bij Ajax'

Met Club Brugge is Schreuder nog volop in de race om prolongatie van de landstitel. Met nog twee wedstrijden te gaan heeft Club drie punten voorsprong op naaste belager Union.

Kampioen met Twente, maar ook ontslagen

Schreuder kwam tijdens zijn spelersloopbaan uit voor Feyenoord, RKC, NAC, FC Twente en Vitesse. Na zijn loopbaan ging hij als assistent-trainer aan de slag bij Vitesse, maakte de overstap naar Twente en werd daar als assistent van Steve McClaren landskampioen in 2010. Uiteindelijk schopte hij het bij de Tukkers tot hoofdtrainer, maar werd hij na tegenvallende resultaten in 2015 ontslagen.

Enkele maanden later dook hij op bij Hoffenheim als assistent van Julian Nagelsmann tot hij in januari 2018 de staf van Ajax kwam versterken. Anderhalf jaar later maakte hij de omgekeerde reis om hoofdtrainer te worden bij de Duitsers.

Dat avontuur werd in juni 2020 voortijdig afgebroken omdat Schreuder en Hoffenheim verschilden van inzicht. Niet veel later nam Ronald Koeman hem als assistent mee naar Barcelona.

Na het ontslag van Koeman en Schreuder in oktober 2021 dook de nieuwbakken Ajax-trainer op in België, waar hij goed werk verrichte bij Brugge. Met het naderende kampioenschap in België en de goede samenwerking eerder onder Ten Hag hebben hem nu weer doen landen in Amsterdam.

Wij spraken Schreuder in januari over zijn ambities:

Schreuder brengt 'nieuw elan' bij Club Brugge, na lessen van Ten Hag en Koeman

STER reclame