NOS Voetbal

Ajax kroont zich voor 36ste keer tot landskampioen na simpele zege op Heerenveen

Bekijk hier de samenvatting Ajax-sc Heerenveen

Ajax is woensdag voor de 36ste keer kampioen geworden van de eredivisie. De ploeg van Erik ten Hag beleefde een makkelijke avond in de Johan Cruijff Arena en stelde met speels gemak de titel veilig tegen Heerenveen: 5-0.

Ajax had alle voorbereidingen voor de huldiging getroffen, op het Leidseplein in Amsterdam vierden de supporters al een feestje en de schaal was door KNVB-directeur Marianne van Leeuwen naar de Johan Cruijff Arena gebracht. Het enige wat nog even moest gebeuren: winnen van Heerenveen.

Openingstreffer Tagliafico

Na een aftastend begin kwamen de Amsterdammers na een kleine twintig minuten op voorsprong. Nicolás Tagliafico moest het dit seizoen vaak doen met een bijrol, maar vertolkte nu een hoofdrol. De Argentijn was het eindstation van een mooie aanval en schoot de bal knap in de verre hoek.

De weg naar het kampioenschap was na het openingsdoelpunt geplaveid. Waar Ajax de laatste maanden moeite had om de wedstrijden snel te beslissen, lukte dat tegen de Friezen wel.

Vooraf vond er een minuut stilte plaats voor de deze week overleden oud-Ajacieden Jody Lukoki (29) en Henk Groot (84).

Een minuut stilte voor Jody Lukoki en Henk Groot

Eerst zorgde Steven Berghuis voor de 2-0. Nog voor rust werd diezelfde Berghuis gevloerd en kreeg Ajax een strafschop. Dusan Tadic, die als strafschoppennemer geen zekerheid is dit seizoen, liet het deze keer aan specialist Sébastian Haller. De Fransman faalde niet vanaf elf meter en maakte zijn 21ste van het seizoen.

Ajax speelde geconcentreerd en het was voor de uitverkochte Johan Cruijff Arena bij vlagen genieten van de wervelende aanvallen. Het deed weer denken aan het overtuigende Ajax van voor de winterstop.

Afscheid Mazraoui

Ondanks goede kansen voor Berghuis (van dichtbij over) en invaller Mohammed Kudus (lat) lukte het Ajax in eerste instantie echter niet om de score na rust verder uit te breiden. Toch hadden de supporters na een klein uur reden tot klappen.

Noussair Mazraoui werd op dat moment namelijk naar de kant gehaald en het Ajax-publiek trakteerde hem op een staande ovatie. De rechtsback speelde een ijzersterk seizoen en vandaag werd duidelijk dat hij naar Bayern München vertrekt.

Ajax kwam in de tweede helft geen moment meer in de problemen en zag Brian Brobbey in de slotfase voor de 4-0 zorgen. De huurling van RB Leipzig had ondanks het geringe aantal minuten een belangrijke rol in het kampioenschap van Ajax en droeg ook tegen Heerenveen zijn steentje bij met een simpel intikkertje.

Het slotakkoord was voor Edson Álvarez (5-0) en zo werd Ajax voor de 36ste keer in de clubhistorie kampioen van de eredivisie. De ploeg van Ten Hag kreeg later op de avond de kampioenschaal uitgereikt van oud-Ajacied Jari Litmanen en werd daarna op het veld gehuldigd.

Stand eredivisie na 33 wedstrijden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl