Henk Groot als toeschouwer op de tribune bij Ajax
NOS Voetbal

Oud-international Henk Groot (84) overleden, kopsterke spits van Ajax én Feyenoord

Oud-international Henk Groot (84) is overleden. De aanvaller speelde in zijn carrière voor zowel Ajax als Feyenoord en werd met beide clubs landskampioen. Ook kwam hij 39 keer uit voor het Nederlands elftal.

Groot werd namens Ajax zelfs twee keer topscorer van Nederland en staat tot op de dag van vandaag met zijn 194 goals zesde op de ranglijst van spelers met de meeste doelpunten ooit in de eredivisie.

Groot belandde pas op zijn 21ste bij Ajax, nadat hij in zijn jonge jaren als semiprof had gespeeld bij Stormvogels. Samen met zijn broer Cees vormde hij in Amsterdam een uiterst productief duo.

Tegen zijn zin in naar Feyenoord

Na vier jaar Ajax had Groot zich op de transferlijst laten zetten, waarna Feyenoord de kopsterke spits overnam.

"Ik wilde helemaal niet weg. Anderhalf jaar eerder was er Italiaanse belangstelling maar Ajax liet mij niet gaan. Ik vond dat er wel wat tegenover moest staan, want ik kon in Italië 25 keer meer verdienen. Ajax was onvermurwbaar", zou Groot daar later over vertellen in het jubileumboek van Ajax. "Toen heb ik een gesprek aangevraagd met de voorzitter. Je had als speler verder weinig invloed op je bestemming. Uiteindelijk verkocht Ajax mij aan de concurrent."

Bekijk hieronder de carrière van Henk Groot in vogelvlucht:

Henk Groot stond bij Ajax, Feyenoord én Oranje garant voor doelpunten

Twee jaar later werd Groot op voorspraak van Rinus Michels teruggehaald naar Amsterdam, waar hij mentor was binnen de spelersgroep met spelers als Johan Cruijff en Wim Suurbier. Een knieblessure maakte in 1969 een einde aan zijn carrière, vlak voor de absolute gloriejaren van de club.

Groot maakte in het seizoen 1960/1961 liefst 41 competitiegoals voor Ajax. Dat is sindsdien nooit meer een speler gelukt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl