NOS Voetbal

Oud-voetballer en Feyenoord-icoon Wim Jansen (75) overleden

Wim Jansen (75), bescheiden meesterbrein en vaandeldrager van Feyenoord en Oranje

Oud-voetballer Wim Jansen is op 75-jarige leeftijd overleden, meldt Feyenoord. Onlangs werd bekend dat hij leed aan de ziekte van Alzheimer.

Jansen speelde 476 officiële wedstrijden voor Feyenoord en won in 1970 met de club de Europa Cup I en de wereldbeker. Met Franz Hasil en Willem van Hanegem vormde hij in die jaren een middenveld dat zijn weerga niet kende. Jansen speelde met Nederland twee WK-finales.

"Ik ben een paar keer bij Feyenoord weggegaan, maar altijd weer teruggekomen. Je zou het een bloedband kunnen noemen", vertelde Jansen in zijn biografie over zijn band met Feyenoord.

In de jaren negentig was Jansen nog twee jaar trainer en twee jaar technisch directeur van de Rotterdammers, in een periode waarin Feyenoord drie keer de beker won en landskampioen werd. Deze eeuw keerde hij onder Gertjan Verbeek nog voor een paar maanden terug als assistent, een rol die hij vaker had bekleed.

Jansen werd op 28 oktober 1946 geboren in de Rotterdamse Bloklandstraat, waar ook zijn idool Coen Moulijn woonde. Op 10-jarige leeftijd werd hij lid van Feyenoord. Bij zijn afscheid als Feyenoorder had alleen Moulijn (452) meer duels gespeeld voor de stadionclub dan Jansen (422).

Wim Jansen

Jansen debuteerde op 18-jarige leeftijd in de hoofdmacht, die hij vijftien jaar zou dienen. Na een kortstondig avontuur bij Washington Diplomats maakte hij de gevoelige overstap naar Ajax, op voorspraak van vriend en voormalig ploeggenoot Johan Cruijff. Hij debuteerde uitgerekend tégen Feyenoord, wat hem niet in dank werd afgenomen. Voor de wedstrijd werd hij geraakt door een ijsbal.

Stille Willem

Als speler stond Jansen bekend als 'Stille Willem', en ook na zijn actieve carrière ging hij publiciteit het liefst uit de weg. Tekenend voor zijn persoonlijkheid was dat hij bedankte voor het erelidmaatschap van Feyenoord, toen hij daarvoor gepolst werd. Tot de corona-uitbraak was hij als adviseur nog vaak bij Feyenoord te vinden.

Eind oktober werd de biografie 'Wim Jansen, Meesterbrein' gepresenteerd. Kijk hier naar een reportage.

Wim Jansen, het meesterbrein: 'Die titel vindt hij niks, maar het klopt wel'

Jansen had ook een enorme staat van dienst in het Nederlands elftal, waarvoor hij tussen 1967 en 1980 uitkwam. Hij speelde 65 keer voor Oranje (één doelpunt) en maakte deel uit van de lichting die in 1974 en 1978 de finale van het wereldkampioenschap haalde.

De voetbalvisie van Jansen werd alom zeer gerespecteerd. Cruijff noemde hem "een van de slechts vier mannen ter wereld die het waard zijn om naar te luisteren als ze het over voetbal hebben".

Jansen werkte als trainer nog in Japan, bij het Belgische Lokeren en de Schotse topclub Celtic, waarmee hij een einde maakte aan de negen jaar durende alleenheerschappij van het toenmalige Glasgow Rangers.

Harde schijf van Cruijff

Zijn biograaf Yoeri van den Busken plaatst Jansen bij diens boekpresentatie in de rangorde kort achter Cruijff en Van Hanegem. "Er werd ook wel eens gezegd dat Jansen de harde schijf van Cruijff was. Wat Cruijff in zijn hoofd had zitten, schreef Jansen op. Als twee zielen met een gedachte. Maar doordat hij altijd zo in de schaduw stond, weten veel mensen dat niet."

Johan Cruijff en Wim Jansen in 1967 voor de interland tegen Denemarken.

Zijn biografie is getiteld: Wim Jansen, Meesterbrein. En pakkender kan hij volgens de mensen die hem goed hebben gekend ook niet worden omschreven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl