ANP
NOS NieuwsAangepast

Ondanks regen groot feest in binnenstad Amsterdam en bij stadion

In het centrum van Amsterdam en bij de Johan Cruijff Arena hebben uitzinnige Ajaxfans de 36ste landstitel gevierd. Er werd gezongen, gehost, met vlaggen gezwaaid en vuurwerk afgestoken.

Er hebben geen grote ongeregeldheden plaatsgevonden. De politie spreekt van een "feestelijke en beheersbare avond". Wel zijn er 51 aanhoudingen verricht, vooral vanwege vuurwerk, belediging en het verstoren van de openbare orde. De meeste verdachten mochten later weer naar huis.

'Na vorige week was het billenknijpen'

"Kampioenen", klonk het luidkeels in cafés en op pleinen in de binnenstad. De fans trokken zich weinig aan van de fikse regenbuien die overtrokken. "Na vorige week was het echt billenknijpen", zei een supporter tegen een NOS-verslaggever. "Maar we hebben 'm nu gewoon over de streep getrokken, en dat is verdiend!" Ajax won de wedstrijd tegen Heereveen met 5-0.

Bekijk hier sfeerbeelden uit het uitgaansgebied van de stad:

Juichende supporters op het Rembrandtplein

Springend en juichend lieten de Ajaxspelers de kampioensschaal zien aan de duizenden supporters die zich bij het stadion hadden verzameld. De gemeente had vooraf een streep gezet door een huldiging op het Museumplein. Vanwege het tekort aan beveiligers werd het feest verplaatst naar de Johan Cruijff Arena. Burgemeester Halsema werd vanwege dat besluit online bedreigd en uitgescholden.

De lokale autoriteiten feliciteerden Ajax op Twitter. "We wensen iedereen een prettig en veilig kampioensfeest", schreef de politie. Rond middernacht was het feest bij de Johan Cruijff Arena voorbij.

Al in de middag werd er op het Leidseplein een feestje gebouwd door supporters. Ook daar werden fakkels afgestoken. Op videobeelden is te zien dat een parasol op een terras is afgebrand. Na 01.00 uur liep het Leidseplein zonder problemen leeg en waren ook de festiviteiten in de binnenstad voorbij.

Delen van de binnenstad waren preventief aangemerkt als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent onder meer dat de politie er preventief mag fouilleren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl