Femke Halsema
NOS NieuwsAangepast

Halsema 'bedolven onder bedreigingen' om verplaatsing huldiging Ajax

De Amsterdamse burgemeester Halsema zegt dat ze "bedolven is onder bedreigingen" nadat de gemeente bekend had gemaakt dat een eventuele huldiging van Ajax in het stadion plaats zal vinden en niet op het Museumplein.

"Sinds wij dit bericht naar buiten hebben gebracht ben ik persoonlijk bedolven onder bedreigingen en gescheld", schrijft Halsema op haar Instagram-pagina. "Daar reageer ik zelden op. Nu wil ik wel dringend vragen: hou je in!"

Ze zegt dat de gemeente "talloze bedrijven" heeft gebeld om de huldiging toch op het plein te laten plaatsvinden. Maar door het tekort aan beveiligingspersoneel "en tot groot chagrijn hebben we samen met Ajax moeten besluiten dat we de huldiging niet veilig konden organiseren".

"Ik ben ook voor het groots vieren van sportieve successen." Ze zegt de teleurstelling te begrijpen en hoopt dat Ajax volgend jaar weer op het Museumplein staat. "Maar houd het beschaafd en vriendelijk, beschadig onze stad en vooral onze club niet."

Ajax kan woensdag kampioen worden in de thuiswedstrijd tegen Heerenveen. Lukt dat niet dan is er zondag een nieuwe kans als de Amsterdammers op de laatste speeldag uit bij Vitesse spelen.

Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid, zelf Ajacied en Amsterdammer, noemt "de bagger" die Halsema over zich heen krijgt "echt om je kapot te schamen en onze club onwaardig".

Terug naar Museumplein

In 2011 draaide de huldiging van Ajax op het Museumplein uit op rellen. Er vielen gewonden en onder meer het Stedelijk Museum liep flinke schade op. Toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan besloot daarop om de huldiging te verplaatsen naar het terrein buiten de ArenA.

Burgemeester Halsema haalde de huldiging in 2019 terug naar het Museumplein, Zo'n 100.000 mensen vierden daar drie jaar geleden dat hun club kampioen werd in de eredivisie. De gemeente sprak toen over een "geslaagde huldiging". Wel werden er 26 mensen aangehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl