NOS VoetbalAangepast

Tekort aan beveiligers zet streep door huldiging Ajax op Museumplein, Halsema 'bedreigd'

Mocht Ajax woensdag landskampioen worden, dan vindt de huldiging van de spelers en staf na de thuiswedstrijd tegen Heerenveen plaats in de Johan Cruijff Arena. Vanwege het landelijke tekort aan beveiligers is een huldiging op het Museumplein niet mogelijk, zo meldt de gemeente Amsterdam.

Tegen Heerenveen kunnen de Amsterdammers woensdag voor de 36ste keer kampioen worden. Bij een overwinning is de ploeg van trainer Erik ten Hag niet meer in te halen door achtervolger PSV.

"Zowel de Amsterdamse driehoek (gemeente, Openbaar Ministerie, politie) als Ajax hadden de huldiging liever opnieuw georganiseerd op het Museumplein, zeker na het geslaagde evenement in 2019 en het verdwijnen van de coronamaatregelen", valt te lezen in een verklaring van de gemeente.

"Dat is diep en diep triest", reageert directeur Fabian Nagtzaam van de supportersvereniging van Ajax. "Hopelijk is dit eenmalig en heeft de gemeente Amsterdam de volgende keer het personeelsbeleid beter op orde. Het is echt doodszonde"

Nagtzaam: "De laatste huldiging in 2019 is fantastisch verlopen, behalve dat ene blikje dat richting de burgemeester werd gegooid. Er waren toen meer dan 100.000 mensen op het Museumplein, die net als onze spelers helemaal uit hun dak gingen. Huldigingen trekken ook vaak een leuk publiek. Je ziet veel ouders en kinderen."

Bezoekers hebben geluk

Maar volgens de gemeente Amsterdam zit er niks anders op. "Vanuit de driehoek is contact geweest met de voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche om het tekort te bespreken. Uiteindelijk hebben de driehoek en Ajax moeten concluderen dat het Museumplein geen optie was voor een huldiging. Bezoekers, onder wie gezinnen met kinderen, moeten erop kunnen rekenen dat een huldiging aan alle eisen voldoet en veilig en verantwoord wordt georganiseerd."

Supporters met een kaartje voor de wedstrijd tegen Heerenveen hebben geluk, zij kunnen de eventuele huldiging in het stadion meteen bijwonen. Met nog twee wedstrijden te gaan heeft Ajax een voorsprong van vier punten op PSV. De Eindhovenaren ontvangen woensdag NEC, de nummer negen van de eredivisie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl