NOS VoetbalAangepast

Late treffer helpt koploper Ajax aan punt bij AZ: 2-2

Bekijk hier de samenvatting van AZ-Ajax

Ajax is met de schrik vrijgekomen in Alkmaar én in de strijd om de landstitel. De koploper in de eredivisie speelde op de valreep gelijk tegen AZ (2-2) en had vervolgens het geluk dat achtervolger PSV later op de dag eveneens punten morste bij Feyenoord, waardoor het gat met nog twee speelronden te gaan vier punten blijft.

Bij Ajax, dat eind vorig jaar in de Arena met 2-1 verloor van AZ maar twee maanden geleden voor de beker in Alkmaar met 2-0 zegevierde, ontbraken nog al wat vaste krachten. Door blessures zit voor Ryan Gravenberch, Lisandro Martínez, en Antony het seizoen er al op, terwijl de net herstelde Moussair Mazraoui en Steven Berghuis de aftrap vanaf de bank meemaakten.

Nico Tagliafico

De koploper, zich bewust van wat deze zondag de ploeg zou kunnen brengen, liet zich echter door de absenties niet van de wijs brengen en zette geconcentreerd spelend AZ op eigen helft vast. De eerste kans was dan ook voor de Amsterdammers. Kort nadat Brian Brobbey, samen met Sébastien Haller de tweemansvoorhoede vormend, in buitenspelpositie voorlangs had geschoten, kopte Nicolas Tagliafico uit een hoekschop via Haller naast.

Voor Brobbey wél scheepsrecht

Ajax hield de druk erop, maar kon niet voorkomen dat Jesper Karlsson, de Alkmaarse topscorer met vijftien competitietreffers, tot twee keer toe een schietkans kreeg. De eerste poging rolde ver naast, de tweede vuurde de Zweed recht op doelman Maarten Stekelenburg af. Nadat Kenneth Taylor bij een volley het vizier te hoog had afgesteld, leverde Karslon nog een derde mislukte poging af.

Voor Brobbey bleek driemaal is scheepsrecht wel op te gaan. Een kopbal kon nog geblokt worden door een AZ-verdediger, maar nadat Pantelis Hatzidiakos zich had verkeken op de dieptepass van Taylor rondde de 20-jarige huurling van RB Leipzig vlak voor rust beheerst af met een lob over doelman Peter Vindahl: 0-1.

Brian Brobbey tilt de bal over AZ-doelman Peter Vindahl

De tweede helft was amper een halve minuut oud of Karlson nam opnieuw het Ajax-doel onder vuur, maar weer zonder succes: de indraaiende bal stuiterde bij de verre hoek langs de voor hem verkeerde kant van de paal. Yukinari Sugawara voorkwam met een knappe sliding dat Brobbey zijn tweede van de middag kon maken, waarna Vindahl de rebound onschadelijk maakte.

AZ brutaler

AZ, dat bij een zege FC Twente op doelsaldo van de vierde plaats zou stoten, ging wat brutaler te werk. Dat leverde al snel resultaat op. Linksachter Owen Wijndal was weer eens mee naar voren getrokken en zag zijn voorzet op maat in de 62ste minuut door spits Vangelis Pavlidis achter Stekelenburg gekopt worden.

Vangelis Pavlidis

De gelijkmaker was voor trainer Erik ten Hag het sein om Noussair Mazraoui en Steven Berghuis te laten opdraven, terwijl kort daarop Mohamed Daramy de geblesseerd geraakte Brobbey verving. Veel haalde de wissels niet uit, integendeel: Karlsson vond de tot dan onopvallende Hakon Evjen, die geheel vrijstaand de bal in het doel volleerde: 2-1.

Ajax ging meer risico nemen. Haller tikte van dichtbij inglijdend een voorzet van Berghuis over de lat. Een hoekschop bood in de 86ste minuut wel soelaas. Berghuis draaide bal voor het Alkmaarse doel, waar Edson Alvarez raak kopte: 2-2.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl