Sébastien Haller lacht op de training van Ajax
NOS Voetbal

Topscorer Haller accepteert kritisch publiek: 'Dit is Ajax, dit is Amsterdam'

Een vrijdagmiddag op De Toekomst. Davy Klaassen doet op de tribune rustig zijn verhaal tegen een journalist, Daley Blind spreekt iets in voor Instagram, Nico Tagliafico deelt vanuit zijn auto een handtekening uit en Victoria Pelova dolt nog wat met het personeel. En dat allemaal onder de Amsterdamse zon.

Als er bij Ajax al sprake is van kampioensstress, is daar op hun thuisbasis De Toekomst weinig van te merken. Of het zijn de journalisten die nog flink aan de bak moeten om de kampioensspecials op tijd af te hebben, mocht Ajax zondag voor de 36ste keer landskampioen worden.

Aan clubtopscorer Sébastien Haller (20 goals en 7 assists in 28 eredivisieduels) merk je al helemaal niets. Stoïcijns als altijd. Rustig komt hij, iets later dan gepland, aangelopen voor het interview. "Sorry, ik ben lui", legt de Fransman met een knipoog uit.

De geruite blouse met daaronder een wit t-shirt wordt snel ingewisseld voor een Ajax-trui, er wordt nog even gezwaaid naar Perr Schuurs, die toeterend het sportcomplex verlaat, en dan kan het gesprek beginnen.

Haller gelooft dat het scoren vanzelf weer komt, na vier duels zonder goals

Over het kritische Ajax-publiek, over zijn toekomst na elf goals in de Champions League, over gepasseerd worden in de bekerfinale en een doelpuntendroogte van vier eredivisieduels. "Ik ben niet de enige die worstelt. Richting het einde van het seizoen is het voor ons allemaal lastig."

De duurste Ajacied ooit (22,5 miljoen euro) is kalm, vriendelijk, praat makkelijk en oogt onverschrokken. Meer dan eens neemt hij de zin "It's part of the job" in de mond. En hij komt met een oneliner: "It's easy to don't play good. But to play good is something else."

Dealen met kritisch Ajax-publiek

Oftewel: het is makkelijk om slecht te spelen. En slecht spelen, dat doet Haller af en toe hartstikke goed, als we de fans in de Johan Cruijff Arena moeten geloven. Na het missen van een levensgrote kans afgelopen week tegen PEC werd er hier en daar gefloten. En er werd eens gejuicht toen hij werd gewisseld.

Zijn cijfers liegen niet. Sinds zijn komst, anderhalf jaar geleden, speelde Haller 63 wedstrijden voor Ajax, waarin hij 46 keer scoorde en 16 assists gaf. Het net raken, dat kan hij dus. Maar doet hij dat niet, dan lijkt het alsof de Ajaxsupporters vooral zijn technische tekortkomingen zien.

Sébastien Haller treurt na een gemiste kans tegen PEC Zwolle

"We weten dat de fans hier kritisch zijn. Dat is Ajax, dat is Amsterdam. Dat moet je accepteren. De fans hebben ook het recht om kritisch te zijn, maar er is één regel: als fan moet je altijd achter het team blijven staan", meent Haller, die daarmee het uitfluiten afkeurt.

"Je moet ermee dealen als speler. Daar moet je mentaal sterk voor zijn, zodat je je kunt focussen op de wedstrijd. Dat is altijd het belangrijkste. Je team helpen en doen wat de coach van je vraagt. Daarna pas komt de rest."

Steun van Ten Hag

Zijn laatste goal dateert alweer van maart, tijdens Ajax-Feyenoord, maar van een vormcrisis wil Haller niets weten. "De vorm is er. Ik moet alleen effectiever worden. Het is een kwestie van vertrouwen en dat komt op een natuurlijke wijze terug. Een kwestie van tijd, daar maak ik me geen zorgen om."

Hemelsbreed een kilometer verderop, tijdens de wekelijkse persconferentie in de Johan Cruijff Arena, laat ook coach Erik ten Hag zich uit over de droogte van de nummer 9 van zijn elftal. "Ik weet zeker dat hij snel weer gaat scoren."

Ten Hag en Haller in 2015 samen bij FC Utrecht

Ten Hag en Haller kennen elkaar al van hun eerdere, succesvolle samenwerking bij FC Utrecht. "Sébastien is onverstoorbaar, blijft zijn ding doen en wordt alleen maar gretiger. De droogte beïnvloedt hem niet richting een volgende wedstrijd."

Op de bank in de bekerfinale

De trainer vertrouwt op hem, klinkt het. Maar diezelfde trainer zette hem bij de bekerfinale plots op de bank. Haller bleef koel. "Je kunt er op twee manieren mee omgaan", stelt de 27-jarige aanvaller.

"Je kunt boos worden op alles en iedereen en misschien de sfeer verpesten in het team. Of je kunt het accepteren, zonder dat je het ermee eens hoeft te zijn, gaat hard werken en hoopt later weer belangrijk te zijn voor het team. Ik ben een prof en heb mijn teamgenoten succes gewenst."

Haller valt in tijdens de verloren bekerfinale tegen PSV

De laatste weken staat Haller 'gewoon' weer in de basis. Ajax wint, maar het gaat uiterst moeizaam. De voetbalshows van voor de winterstop lijken ver weg. Desondanks komt de titel steeds dichterbij. "We spelen niet altijd ons beste spel, maar wel altijd met ons hart en vol energie."

Toekomst in Duitsland, Manchester of Amsterdam?

Steeds vaker valt zijn naam in een zin met topclubs als Bayern München en Borussia Dortmund. Haller houdt zich op de vlakte. "Natuurlijk is er interesse van clubs. Maar ik zeg altijd: interesse is iets anders dan een bod en een transfer is weer iets anders."

De spits ligt nog tot 2025 vast in Amsterdam en wil en kan niet in de toekomst kijken. "Als ik iets heb geleerd uit het verleden, is het dat je niet kunt plannen. We zullen zien wat er gebeurt of niet. Leef het leven, pak je kansen en geniet van elk moment. Dan zie je het wel."

Met de komst van Ten Hag als trainer vanaf komend seizoen is de link met Manchester United snel gelegd. "Haha, nee ik zal hem niet volgen", reageert Haller. "Ik voel me goed hier bij de club en in de stad."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl