Feyenoord helpt Ajax in titelstrijd met PSV, ondanks ongrijpbare Gakpo

Bekijk hier de samenvatting van Feyenoord - PSV

PSV leek dankzij een (in de eerste helft) ongrijpbare Cody Gakpo de spanning in de strijd om de landstitel volledig terug te brengen, maar na rust leefde Feyenoord op en voltooide diep in blessuretijd door een benutte penalty van Cyriel Dessers de comeback: 2-2.

Na het gelijkspel van koploper Ajax bij AZ zondagmiddag, konden de Eindhovenaren in De Kuip het gat met de Amsterdammers verkleinen tot twee punten met nog twee wedstrijden te gaan. In de eerste helft leek dat een uitgemaakte zaak, maar Feyenoord-PSV was voor rust een compleet andere wedstrijd dan erna. Daardoor blijft de voorsprong van Ajax op PSV vier punten.

Stand in de eredivisie met nog twee speelronden te gaan

Feyenoord had het intense Conference League-duel van afgelopen donderdag in de benen tegen Marseille, waar de Rotterdammers knap de finale bereikten.

Met dat in het achterhoofd bleek vroeg druk zetten van PSV, en zodoende de 'vermoeide' Feyenoorders direct nog meer uitputten, een prima tactiek in de openingsfase. PSV tikte zich in het eerste kwartier meerdere keren subtiel door de Rotterdamse defensie heen. Ritsu Doan en Gakpo hadden PSV al snel op 0-2 kunnen zetten.

Gakpo uitblinker

Feyenoord kwam er - op een kans voor Dessers - niet aan te pas. En na een kwartier spelen leidde balverlies van Orkun Kökcü een uitbraak van Gakpo in. De PSV-captain nam de dieptepass van Joey Veerman met gevoel mee en vond overtuigend de korte hoek. Doelman Ofir Marciano kansloos, 0-1.

Vervolgens leek Feyenoord zich op karakteristieke wijze terug in de wedstrijd te knokken. Een schuiver van Dessers ging voorlangs, Luis Sinisterra en Reiss Nelson glipten er een aantal keer mooi langs.

Maar toen kreeg uitblinker Gakpo nogmaals wel erg veel ruimte van Lutsharel Geertruida. Na een vlijmscherpe één-twee met Eran Zahavi stond Gakpo vervolgens oog in oog met Marciano. Een fraai stiftje met rechts in de rechterbovenhoek betekende 0-2.

De man van de wedstrijd: Cody Gakpo

PSV heerste de eerste helft in De Kuip. Feyenoord-trainer Arne Slot zag dat er iets moest veranderen in de rust. Guus Til, Kökcü en Nelson bleven binnen, Bryan Linssen, Patrik Walemark en Jens Toornstra kwamen naar buiten.

De omzetting van Slot leverde direct meer initiatief op, meer balbezit ook - en kansen. Dessers kreeg weer een reuzekans, maar mikte net als in de eerste helft net aan de verkeerde kant van de paal.

Feyenoord, dat voor eigen publiek niet zomaar met de pootjes in de lucht gaat liggen en plek drie veilig wilde stellen, drong meer en meer aan. Dessers kreeg twee, drie opgelegde kansen op de aansluitingstreffer, maar toen leek de goal te vallen aan de andere kant.

Dessers voltooit Feyenoords comeback met twee goals

Toornstra verspeelde de bal in de opbouw, waarna Zahavi goalie Marciano kon uitkappen en voor open doel kon binnentikken, ware het niet dat Geertruida met een uiterste inspanning de beslissing afwendde.

Feyenoord ging vervolgens ongestoord en vaak op fraaie wijze door met aanvallen, jagend op de goal. Linssen kopte op de lat, Sinisterra schoot hard naast en PSV-keeper Yvon Mvogo trad meermaals uitstekend op.

Slotfase van Dessers

In de slotminuten werden de Rotterdammers alsnog beloond. De aansluitingstreffer viel vlak voor tijd toen Dessers raak kopte uit een voorzet van Sinisterra. En diep in blessuretijd kreeg Feyenoord nog een penalty na een vermeende handsbal van Mauro Junior, die ook werd benut door Dessers. Einduitslag: 2-2.

Door het gelijkspel voert nummer twee PSV de druk op koploper uit Amsterdam niet op. Woensdag om 20.00 uur gaat de strijd om het kampioenschap in de eredivisie verder. PSV krijgt NEC op bezoek, Ajax staat tegenover Heerenveen. Zondag is de laatste speelronde. Het wordt nog een spannende slotweek.