NOS Voetbal

PSV boekt zege op NEC, maar ziet Ajax in Amsterdam landskampioen worden

Bekijk hier de samenvatting van PSV - NEC

PSV liep met het lichaam door het Philips Stadion, maar was in gedachten in de Johan Cruijff Arena. Thuis tegen NEC tikte PSV zich woensdagavond naar winst (3-2), maar negentig minuten lang ging er een oor uit naar wat Ajax zou doen thuis tegen Heerenveen. Ajax won en is daardoor landskampioen, PSV is voor het tweede jaar op rij tweede.

Toch begon PSV alsof het ergens stiekem hoopte op een wonder. Want wat als Heerenveen zou stunten? Ook als een Friese stunt in Amsterdam onwaarschijnlijk leek, wilde PSV vertrekkend trainer Roger Schmidt - hij verhuist naar Benfica - en Eran Zahavi een mooi afscheid in Eindhoven geven.

Daarom begon PSV voortvarend, liet de bal lang en bij vlagen mooi rondgaan. Veel één keer raken, een paar knappe combinaties. In een hoog tempo ging het niet, maar dat hoefde ook niet. NEC gaf weinig tegenstand. Na ruim een half uur stond het al 2-0.

De tegen Feyenoord sterk spelende Ritsu Doan bekroonde een nieuwe basisplaats met een bekeken afstandsschot. En even later dacht Érick Gutiérrez: dat kan ik ook. De Mexicaan leverde een streep in de bovenhoek.

NEC komt terug

Toen kort daarna in Amsterdam de 3-0 viel, leek dat het spel van PSV ook te beïnvloeden. Want al scoorde PSV nog tien keer, het had niks uitgemaakt. Bij winst van de Amsterdammers konden de Eindhovenaren er niet meer overheen. Het werd 3-0 via Zahavi, maar de scherpte verdween, de combinaties werden stroever.

De moed leek weg te zakken. De grootste mentale klap had PSV zondag al te verwerken gekregen na de onterecht gegeven penalty in het duel met Feyenoord. "Iedereen weet hoe het is gelopen, en dat is zuur", zei Cody Gakpo na afloop.

De PSV-fans hadden groot spandoek gemaakt met daarop een contract voor Gakpo voor het volgend seizoen. Wat de aanvoerder volgend jaar gaat doen, is nog niet bekend. Een vertrek lijkt aanstaande. Toch pakte Gakpo een spuitbus en ondertekende het 'contract'. "Het was een mooi spandoek en ik had het stiekem gelezen, maar het is niet mijn echte handtekening", grapte Gakpo na afloop.

Gakpo spuit handtekening onder 'contract' op spandoek PSV-fans

NEC, dat nog meestrijdt om een play-off-plek voor Europees voetbal, rook bloed. Mikkel Duelund scoorde plots met nog een klein half uur op de klok. En toen Jonathan Okita kort erna uit een penalty - terecht dit keer, een strafschop waar Schmidt vast wel mee kon leven - de 3-2 binnenschoot, werd het toch nog even interessant in Eindhoven.

Maar NEC kreeg uiteindelijk niets meer voor elkaar. PSV wint en schrijft drie punten bij, die er niet meer toe doen. Volgende week mag PSV nog een keer opdraven, bij PEC Zwolle, dat al gedegradeerd is.

Stand eredivisie na 33 wedstrijden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl