Van Ginkel en Götze kunnen de beslissing van Gözübüyük niet begrijpen.
NOS VoetbalAangepast

Wel of geen penalty? 'Schande dat zes scheidsrechters geen juiste beslissing nemen'

Roger Schmidt gaat het Nederlandse scheidsrechterskorps niet missen, na zijn vertrek bij PSV. Na het gelijkspel tegen Feyenoord had de Duitse coach alle moeite rustig te blijven, naar aanleiding van de beslissing van scheidsrechter Serdar Gözübüyük en de VAR om in de absolute slotfase een strafschop te geven vanwege een handsbal.

Twintig minuten na het laatste fluitsignaal was Schmidt nog furieus. Hoe de PSV-coach de situatie zag? "Zoals u", kaatste Schmidt terug. "Was het een penalty?"

"Hoe is het mogelijk dat we zes scheidsrechters hebben rond dit beslissende duel in het landskampioenschap, die in de 94ste minuut niet in staat zijn de situatie te checken om de juiste beslissing te nemen? Ze hebben het scherm, alles, alle tijd om een beslissing te nemen."

Schmidt in discussie met Gözübüyük

Schmidts gedachten gaan gelijk terug naar zondag 23 januari 2022, toen Ajax in Eindhoven PSV versloeg na een omstreden VAR-moment met Daley Blind. Was de bal wel of niet over de zijlijn? Door die overwinning nam Ajax de koppositie over. "Geef de schaal maar meteen aan Ajax", beet Schmidt de vierde official destijds toe langs de lijn.

Dat moment is Schmidt duidelijk nog niet vergeten. "Het is dezelfde situatie als tegen Ajax in januari, toen zij de tweede goal maakten. Zonder die goal en die van vandaag zouden we eerste staan."

Hét moment van het voetbalweekend: was het wel of geen penalty?

Ook bij PSV-captain Cody Gakpo overheerst frustratie en onbegrip na het omstreden VAR-moment. "Ik begrijp ten eerste niet waarom hij (scheidsrechter Gözübüyük, red.) niet zelf ging kijken naar het scherm. Ik denk dat hij dat moet doen als de VAR zegt dat het een eventuele penalty kan zijn."

"Met name in de titelstrijd, met zo veel belangen, denk ik dat hij zelf moet gaan kijken hoe en wat de situatie precies is. Waarom hij dat niet heeft gedaan, begrijp ik niet."

"Ik denk dat als hij het terugziet in slow-motion, dat hij dan wel in zou zien dat het geen penalty was", gaat Gakpo verder. "Ik weet niet waar Mauro anders zijn hand moet laten. En het is van zo dichtbij, ja, ik vind het geen penalty, dat is mijn mening."

"Het is zonde dat het zo loopt, dat hij gewoon luistert naar de VAR en niet zelf gaat kijken. Echt ongelooflijk."

Los van de vraag of zijn beslissing de juiste was, handelde scheidsrechter Gözübüyük na het toekennen van de penalty in principe volgens de regels. Als de videoscheidsrechters in Zeist de beslissing van de scheidsrechter op het veld niet verkeerd vinden en hem daardoor niet naar het scherm langs de lijn roepen, is de scheidsrechter niet verplicht zijn genomen beslissing te heroverwegen.

Op het handelen van VAR is daarentegen wel het nodige aan te merken, vindt voormalig topscheidsrechter Mario van der Ende. "Ik denk dat de VAR Gözübüyük absoluut naar de kant had moeten roepen en had moeten zeggen: 'Kijk nog eens goed, want volgens mij zit je er honderd procent naast.'"

Volgens Van der Ende houden de Nederlandse scheidsrechters elkaar echter de hand boven het hoofd. "Ik pleit altijd voor onafhankelijke VAR's. Deze jongens zijn collega's en vorige week allemaal samen op stap geweest naar een wedstrijd in de Europa Cup. Dan kan je niet meer van onafhankelijkheid praten."

Het gevolg: een mogelijk kapitale fout. "Ik zat met verbazing te kijken dat deze strafschop én door de scheidsrechter én door de rest van het arbitrale team niet teruggedraaid werd", aldus Van der Ende in Langs de Lijn.

Ook het feit dat er na afloop geen tekst en uitleg werd gegeven, vindt de 66-jarige oud-arbiter opmerkelijk. "Waarom komt Gözübüyük niet even voor de camera, om te zeggen wat hij zag? Dat kan een heleboel onduidelijkheid wegnemen. Dan kan je makkelijker oordelen of hij het fout of goed had gezien."

Schmidt vindt het geen strafschop, Gakpo vindt het geen strafschop, Van der Ende vindt het geen strafschop - en tussen de regels door viel uit de woorden van Feyenoord-trainer Arne Slot op te maken dat zelfs hij het stiekem geen penalty vindt.

"Ik heb dit seizoen al heel vaak strafschoppen van een handsbal gezien waarvan ik dacht: bijzonder dat je daar een strafschop voor geeft. En heel misschien was dit er een in die rij van strafschoppen", aldus Slot.

"Op basis van hoe wij aan het terugvechten waren, konden we wel een gelukje gebruiken. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik mij wel in de frustratie van de tegenstander kan verplaatsen."

Slot begrijpt frustratie PSV na late penalty: 'Konden wel gelukje gebruiken'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl