Een anti-racismedemonstratie in Utrecht, in juni 2020
NOS Nieuws

Opnieuw meer meldingen bij justitie vanwege discriminatie

Het Openbaar Ministerie heeft vorig jaar opnieuw meer aangiften van discriminatie in behandeling genomen. Dat blijkt uit een rapport over discriminatiecijfers en een toelichting daarop. Het ging in 2021 om 485 zaken waarbij er een verdenking was van discriminatie. Dat zijn er 76 meer dan in 2020. Ook toen was sprake van een stijging.

In 157 gevallen draaide het specifiek om discriminatie, in de meeste gevallen (73 procent) ging het om groepsbelediging. In de overige 328 zaken speelde discriminatie een rol naast andere mogelijk strafbare feiten. Daarbij ging het vaak om belediging van een individu (72 procent).

Het OM meldt ook dat er veel meer zaken zijn geregistreerd waarin iemand gediscrimineerd werd op basis van zijn seksuele geaardheid. In 2020 waren dat nog 94 meldingen, vorig jaar steeg het aantal naar 142. De meeste registraties waren bij het parket in Amsterdam.

Coronapandemie

In de rapportage noemt het Openbaar Ministerie verschillende voorbeelden. In veel gevallen speelden de coronamaatregelen vorig jaar nog een grote rol. Medewerkers van winkels, de GGD en beveiligers kwamen geregeld in conflict met mensen die zich niet aan de maatregelen wilden houden.

Justitie wijst onder meer op een zaak waarbij een klant een winkelmedewerker van kleur uitschold en zei het "niet op prijs te stellen als een zwarte tegen (hem) praat". De medewerker kreeg dat te horen toen hij de klant erop aansprak dat een mandje verplicht was. De klant kreeg een boete van 250 euro.

Een andere man werd beboet voor 400 euro omdat hij beveiligers van een vaccinatielocatie uitschold met een verwijzing naar hun kleur en afkomst. Dat gebeurde toen een boosterprikafspraak van een oudere man niet bleek te kloppen en hij een nieuwe afspraak moest maken. Toen de man door de beveiligers werd gevraagd weg te gaan, werd hij agressief en begon hij te schelden.

In de regio Zeeland-West-Brabant moest een man twee weken de gevangenis in voor het beledigen van agenten. De man lag te slapen in een portiek en werd gewekt door drie agenten. Zij werden vervolgens uitgescholden omdat ze wit waren.

Ongevraagde selfie

In Noord-Holland deed een transvrouw aangifte nadat een jongen ongevraagd een selfie met haar en haar partner had gemaakt. Toen de vrouw vroeg de foto te verwijderen, sloeg de jongen haar. De verdachte bood in een gesprek excuses aan, waarna de vrouw zei dat de zaak voor haar hiermee was afgedaan.

Het OM haalt in zijn rapport ook een incident aan in een studentenflat in Amsterdam. Daar werd geprobeerd een aantal regenboogvlaggen in de hal in brand te steken.

Soortgelijke acties vonden ook elders in Amsterdam plaats. Een protest tegen geweld dat gericht is tegen lhbti'ers ontaardde in de wijk Bos en Lommer in een conflict, nadat een vrouw demonstranten beledigde en bedreigde. Zij is uiteindelijk veroordeeld voor bedreiging en belediging met een discriminatoir karakter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl