De grens van Noord-Ierland
NOS NieuwsAangepast

'Britse regering wil speciale EU-status Noord-Ierland opheffen'

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Truss wil de bijzondere EU-status van Noord-Ierland afschaffen, schrijft de Britse krant The Times. Truss zou geen vertrouwen hebben dat een overeenkomst met de EU rondom de brexitdeal voor handen is.

Volgens de krant is een wetsontwerp opgesteld dat eenzijdig de verplichte douanecontroles opheft voor goederen die vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Noord-Ierland worden gestuurd.

Ook hoeven bedrijven in Noord-Ierland zich dan niet langer aan EU-regels en wetgeving te houden en mag het Europees Gerechtshof niet langer uitspraak doen bij zaken die aan Noord-Ierland gerelateerd zijn.

Bij het vertrek van de Britten uit de EU is afgesproken dat Noord-Ierland deel blijft uitmaken van de Europese interne markt. Nieuwe douanecontroles aan de grens met de republiek Ierland zouden indruisen tegen het vredesakkoord uit 1998 dat een einde maakte aan het geweld in Noord-Ierland.

Afgelopen weekend werd Sinn Féin, de voormalige politieke tak van de IRA, bij de Noord-Ierse verkiezingen de grootste partij. De Ierse nationalisten streven naar een herenigd Ierland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl