Het IJsselmeer
In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS NieuwsAangepast

Waterpeil in IJsselmeer verhoogd vanwege droogte

Rijkswaterstaat verhoogt het waterpeil van het IJsselmeer met een paar centimeter vanwege de droogte. Waterwinbedrijven en de waterschappen kunnen daardoor water uit het meer aanvoeren als dat nodig is, schrijft Omroep Flevoland.

Het heeft sinds begin maart in het grootste deel van Nederland niet of nauwelijks geregend, met uitzondering van een korte periode begin april. Het neerslagtekort is op dit moment op een niveau dat eens in de twintig jaar voorkomt. De komende twee weken wordt het opnieuw warmer, terwijl neerslag waarschijnlijk uitblijft.

Het waterpeil in het IJsselmeer wordt met name verhoogd voor de landbouwsector en natuurgebieden. "Om ervoor te zorgen dat de gewassen kunnen groeien en de natuur in stand blijft", zegt waterexpert Harold van Waveren van Rijkswaterstaat. "Het IJsselmeer wordt ook voor drinkwater gebruikt, maar daar is de peilstijging niet voor nodig."

IJsselmeer als 'regenton'

Het IJsselmeer kun je vergelijken met een enorm bad of regenton, legt Van Waveren uit op NPO Radio 1. "We hebben een kraan en dat is de IJssel, die uitmondt in het meer. Normaal wordt er meer water afgevoerd dan we kunnen gebruiken."

Dat overtollige water wordt dan via sluizen bij de Afsluitdijk afgevoerd, om overstromingen te voorkomen. Maar omdat er nu sprake is van extreme droogte worden de sluizen dichtgehouden. Op die manier stijgt vanzelf het waterpeil tot de gewenste hoogte.

Sproeiverbod

Boerenbelangenvereniging ZLTO luidde vorige week de noodklok vanwege het droge voorjaar. Omdat er geen regen valt dreigen oogsten te mislukken, wat kan leiden tot prijsstijgingen. Ook werd in delen van Brabant een sproeiverbod ingesteld voor boeren.

De verwachtingen zijn dus dat het regentekort de komende tijd nog verder zal toenemen. Het waterpeil in de grote rivieren is al laag voor de tijd van het jaar en daalt naar verwachting verder, aldus de droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling.

Advertentie via Ster.nl