NOS NieuwsAangepast

Premier Sri Lanka dient ontslag in, ook uitgaansverbod na rellen

De premier van Sri Lanka heeft zijn ontslag aangeboden aan de president. Mahinda Rajapaksa stapt op te midden van grote maatschappelijke onrust vanwege de ongekende economische crisis waarin het Aziatische eiland al maanden verkeert.

Het is nog onduidelijk of president Gotabaya Rajapaksa, de jongere broer van de premier, het ontslag aanvaardt. Anderhalve week geleden zei een prominente parlementariër al dat de president de premier ging vervangen en een interim-regering zou aanstellen.

EPA
De Sri Lankaanse premier Mahinda Rajapaksa (archief)

Eerder vandaag bestormden aanhangers van de broers een kamp van anti-regeringsbetogers in het centrum van de hoofdstad Colombo. Ze sloegen met knuppels en ijzeren staven in op vreedzame demonstranten en raakten slaags met de politie.

Persbureau AFP meldt dat er zeker twee doden zijn gevallen en 139 mensen gewond zijn geraakt.

Beelden van de rellen in Colombo:

Rellen en brandstichting in Sri Lanka

In een reactie op de rellen zijn militairen in het centrum van Colombo gestationeerd en geldt in het hele land een uitgaansverbod. Afgelopen vrijdag werd al de noodtoestand afgekondigd, waardoor het leger verregaande bevoegdheden kreeg om mensen aan te houden en vast te zetten. In reactie hadden de vakbonden dagelijkse protesten aangekondigd.

Sri Lanka verkeert in de ernstigste crisis in decennia. De koers van de nationale munt is gekelderd en er is geen geld om brandstof, voedsel en medicijnen te importeren. Het land heeft het Internationaal Monetair Fonds om financiële steun gevraagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl