NOS Nieuws

Wekdienst 7/5: Weer drukte op Schiphol verwacht • Macron wordt beëdigd

Goedemorgen! Op Schiphol wordt opnieuw grote drukte verwacht en op de Dam is er een pro-abortusdemonstratie. En in Frankrijk wordt Macron beëdigd voor zijn tweede termijn als president.

De dag begint bewolkt met wat regen. In de middag breekt de zon door, al valt landinwaarts nog een bui. Het wordt 15 tot 20 graden. In de middag steekt een veelal matige noord- of noordwestenwind op, kracht 3 tot 4.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het wordt waarschijnlijk weer erg druk op Schiphol vanwege het einde van de meivakantie. Uit voorzorg heeft KLM voor de zondag al acht vluchten geschrapt. Mede door personeelsproblemen heeft de luchthaven moeite de grote hoeveelheden passagiers te verwerken.
  • Op de Dam in Amsterdam is een solidariteitsdemonstratie voor het abortusrecht. Aanleiding is het nieuws dat in de Verenigde Staten mogelijk het federale abortusrecht wordt afgeschaft. De organisatie verwacht duizenden demonstranten.
  • Emmanuel Macron wordt officieel beëdigd voor zijn tweede termijn als president van Frankrijk. In de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen rekende hij bijna twee weken geleden af met zijn rechtse uitdager Marine Le Pen.
  • Op de tweede dag van de Giro d'Italia wacht het peloton een individuele tijdrit over ruim 9 kilometer met start en finish in Boedapest. In de laatste 1,5 kilometer loopt de weg omhoog.

Wat heb je gemist?

De Russische olietanker Sunny Liger heeft de plek op de Noordzee verlaten waar het afgelopen week voor anker lag. Het schip vaart in zuidoostelijke richting, is te zien op sites die de locaties van schepen weergeven.

Bestuurder Asmae Hajjari van FNV Havens schrijft op Twitter dat de Sunny Liger gisteravond om 18.27 uur in beweging kwam. Volgens haar is het schip mogelijk onderweg naar Gibraltar.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit

Museum Arnhem was vier jaar dicht voor een ingrijpende renovatie en de bouw van een nieuwe vleugel. Volgende week gaat het museum weer open. Verslaggever Peer Ulijn mocht alvast naar binnen.

Vernieuwd museum Arnhem: 'Het lijkt een ratjetoe, maar er is heus wel nagedacht'

Fijne zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl