NOS Voetbal

Lyrische reacties op Feyenoord: 'Enorme triomf voor predikant Slot'

'Feest in Marseille'. 'Ticket to Tirana'. Of gewoon, kapitalen: 'Finale!'. Zo onthalen de ochtendkranten de lezers na de gedenkwaardige avond in Marseille. De avond waarop Feyenoord zich na twintig jaar weer plaatste voor de finale van een Europees bekertoernooi.

De spelers van Feyenoord vieren feest in Marseille

"In het meest dreigende decor denkbaar verzekerde Feyenoord zich voor het eerst in twintig jaar van een Europese finale", schrijft Bart Vlietstra in De Volkskrant. "Tussen rook, traangas, irritante laserlampjes, oorverdovende knallen en spreekkoren, tienduizenden pogoënde heethoofden, waarvan ruim negentig procent de tegenpartij aanmoedigde, hielden de Rotterdammers Olympique Marseille van het lijf. Goed was het vertoonde spel niet, zeker de eerste 35 minuten zocht Feyenoord naar zijn dit seizoen verkregen nieuwe identiteit van dirigent. Maar Feyenoord verstond [...] de kunst van het lijden."

"Het succes van Feyenoord is het succes van trainer Arne Slot, betoogt Sjoerd Mossou in het AD. "Met slechts een handvol aankopen transformeerde Slot een lusteloos elftal tot een dynamische eenheid, die in heel Europa durfde uit te gaan van eigen kracht. Als een predikant bracht Slot zijn spelprincipes over op de Feyenoord-spelers, tot ze zijn geboden konden dromen."

'Excellerende trainer Slot'

"Een enorme triomf voor Feyenoord en de excellerende trainer Slot", valt te lezen in de Telegraaf. Valentijn Driessen schrijft zelfs: "Met aantrekkelijk, snel aanvalsspel volgens de Hollandse School en voltreffers op de transfermarkt - Dessers, Trauner, Aursnes en in iets minder mate Nelson en Pedersen - viel Feyenoord internationaal niet meer te stoppen."

Op 22 juli begon de lange weg van Feyenoord in Europa met een teleurstellende remise in Pristina. Een week later bungelde Feyenoord zelfs aan een zijden draadje, toen het nietige FC Drita in De Kuip tot diep in de tweede helft een voorsprong verdedigde.

'Making memories, laat Feyenoord al maandenlang weten via de officiële clubkanalen", schrijft AD-verslaggever Mikos Gouka. "Marseille was weer zo'n fraai hoofdstuk. Er is nog één halte, in Albanië, om het proces te vervolmaken. En wie de hel van Marseille kan overleven, hoeft niet wekenlang wakker te liggen voor de eindstrijd in de Conference League."

Tien maanden later, op 25 mei, staat Feyenoord in de finale tegen AS Roma. Dat wordt de negentiende Europese wedstrijd voor de Rotterdammers. Van een 'jut-en-jul-competitie', zoals bondscoach Louis van Gaal de Conference League noemde, is geen sprake meer.

In NRC haalt Fabian van der Poll de vergelijking aan met het Feyenoord dat in 2002 de UEFA Cup won. "Eerlijk is eerlijk: de UEFA Cup was ook een hoger podium. Het is de Europa League van nu, het toernooi boven de Conference League. Feitelijk een grotere prijs. Maar gevoelsmatig? Kijk naar de afgeladen pleinen in Rotterdam, donderdagavond, en zie hoeveel plezier ze daar hebben, los van de uitslag. De Conference League minder prestigieus? Alsof het eten in een restaurant met één ster zoveel onderdoet voor dat van een tweesterrenchef."

De Feyenoordfans zal het in ieder geval worst wezen. "Al maanden geleden boekten fans vluchten voor de finale in de Albanese hoofdstad Tirana", schrijft De Volkskrant. "De weg ernaartoe bracht herinneringen die bij menig Feyenoordfan een leven lang zullen meegaan."

Fans waren na de wedstrijd door het dolle heen na de winst:

Feyenoord-fans uitzinnig na winst: 'Heb geen stem meer'

L'Équipe spreekt van Europese vloek

Franse media spreken vooral over een gemiste kans van Marseille en wijzen als oorzaak naar het geblesseerd uitvallen van sterspeler Dimitri Payet. De krant rept zelfs over een Europese vloek.

"Defensief stond het veel beter dan vorige week, maar echt in verlegenheid kon Feyenoord niet worden gebracht door Olympique Marseille", schrijft L'Équipe. "Zonder de uitgevallen Dimitri Payet ging er in technisch opzicht heel veel mis. Zo strandde L'OM voor de poorten van de finale."

Verslagenheid bij onder meer Arek Milik na de uitschakeling tegen Feyenoord.

In het Italiaanse La Gazzetta dello Sport is er natuurlijk vooral aandacht voor AS Roma, dat op 25 mei in de finale in Tirana de tegenstander zal zijn van Feyenoord. Dat wordt een weerzien met kind van De Kuip Rick Karsdorp.

"Delirium op de Olimpico", kopt de roze sportkrant. "31 jaar na de laatste keer keert Roma in de finale van de Europacup. Mourinho kan op 25 mei in Tirana de Conference League toevoegen aan zijn oneindige prijzenkast: tussen Roma en de trofee blijft alleen Feyenoord over."

Gazzetta haalt oud zeer boven

Veel woorden zijn gewijd aan de Engelse spits Tammy Abraham, die zijn Italiaanse werkgever tegen zijn landgenoten van Leicester City naar de finale kopte. Ook verwijst de krant nog even fijntjes naar de laatste ontmoeting tussen Roma en Feyenoord.

Vreugde bij Tammy Abraham

In 2015 bereikte Roma de achtste finales van de Europa League in een confrontatie die vooral herinnerd zal worden door vernielingen in de historische binnenstad van Rome.

"Toen speelden de Nederlandse fans de hoofdrol in een guerrillaoorlog in het stadscentrum. Deze keer wordt echter in Albanië gespeeld en is de wedstrijd een trofee waard."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl