Rep. Roger Montoya / Twitter
NOS Nieuws

Enorme natuurbrand bedreigt stad New Mexico, gebied wacht 'cruciale week'

Meer dan duizend brandweerlieden pogen in de Amerikaanse staat New Mexico een enorme natuurbrand onder controle te krijgen. Het vuur bedreigt onder meer een stad met 13.000 inwoners, Las Vegas, niet te verwarren met de gokstad in de staat Nevada.

Met name vrijdag groeide de brand flink in omvang door de harde wind. "We zagen het vuur met een 1,5 kilometer per uur voortrazen", zegt Jayson Coil, coördinator bij de brandweer, tegen persbureau AP.

Gisteren lukte het de brandweer de vlammen in rustigere omstandigheden met bulldozers en blusvliegtuigen weer enigszins te bedwingen, maar de komende dagen dreigt er wederom harde wind. Een expert die natuurbranden analyseert waarschuwt bij AP voor een "cruciale week".

Regen van verkoold hout

De omvang van de brand meet inmiddels 393 vierkante kilometer, een gebied iets kleiner dan het eiland Texel. Een brandweercommandant sluit tegenover persbureau Reuters niet uit dat het vuur twee keer zo groot wordt.

Joy Ansley, bestuurder in de gemeente San Miguel waarvan Las Vegas de hoofdstad is, zegt dat er plannen worden gemaakt de stad te evacueren. "Het is een grote brand en het vuur is overal om ons heen", zegt Ansley tegen persbureau Reuters. De afgelopen dagen regende het al verkoolde houtstukjes in Las Vegas.

Op Twitter worden beelden gedeeld van de brand:

Verder spuwt het vuur brandende deeltjes uit, die elders weer leiden tot nieuwe natuurbranden. Vooralsnog heeft de brand 166 woningen verwoest en zijn er duizenden mensen geëvacueerd. Er zijn nog geen berichten over slachtoffers.

De Calf Canyon-brand, vernoemd naar het natuurgebied dat ligt op zo'n 50 kilometer ten oosten van New Mexico-hoofdstad Santa Fe, vindt plaats in een jaar waarin nu al uitzonderlijk veel natuurbranden zijn geteld in de VS. Er is twee keer meer gebied verwoest dan in dezelfde periode een jaar geleden.

Er lijkt voorlopig ook geen einde te komen aan de reeks branden. Uit cijfers van het Amerikaanse landbouwministerie blijkt dat zo'n 80 procent van de gebieden in het westen van de VS momenteel kampt met ernstige droogte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl