NOS Voetbal

Vertrek Fraser was geen opzet bij Sparta: 'Hij moest hier door de voordeur weg'

Onrust bij Sparta, waar Fraser na het ontslag van zijn assistent is opgestapt

Het ontslag van assistent Aleksandar Rankovic bij Sparta was geen list om Henk Fraser te laten opstappen en zo een afkoopsom te besparen. Dat stelt technisch directeur Gerard Nijkamp van de hekkensluiter van de eredivisie.

Volgens Nijkamp was de samenstelling van de technische staf niet optimaal, waarop hij de Servische oud-middenvelder zondag ontsloeg. Dat zorgde voor een voorspelbaar domino-effect: Fraser toonde zich solidair met zijn assistent, die hij omschrijft als zijn "rechterarm" en stapte op.

"Ik kon niet op mijn kont blijven zitten, niets doen en hopen dat we niet zouden degraderen", zegt Nijkamp. "Henk kan ook wel onderschrijven dat er iets moest gebeuren."

Pro Shots
Maurice Steijn werd in februari al door Sparta aangesteld als trainer voor komend seizoen. Waarschijnlijk zal de coach het huidige seizoen gaan afmaken.

Fraser beaamt dat er geen sprake was van ruzie. "We gaan niet vijandig uit elkaar", bezweert de trainer. Dat hij een dag na zijn vertrek op Het Kasteel aanwezig was om afscheid te nemen en interviews te geven, sprak wat dat betreft boekdelen.

"Ik vind dat Gerard heel duidelijk communiceert. We zijn het niet met elkaar eens, maar we hebben wel begrip voor elkaars standpunt. Ik kan niets negatiefs over deze club zeggen en ben trots dat ik hier trainer heb mogen zijn", zegt de coach, die volgend seizoen samen met Rankovic aan de slag gaat bij FC Utrecht.

Ontslag Rankovic moest voor schokeffect zorgen

Nijkamp wilde met het ontslag van Rankovic voor een schokeffect zorgen bij de hekkensluiter, die nog vier wedstrijden heeft om degradatie te voorkomen. "We moesten een andere richting opgaan. Dan wil je een signaal afgeven. Dat was een keuze in het belang van de club", legt de technisch directeur uit.

Het vertrek van Fraser was een zeer ongewenst gevolg. "Vanaf het begin dat ik hier werk, heb ik steeds gezegd dat Henk coûte que coûte het seizoen zou afmaken. Hij heeft veel voor de club betekend en moest hier door de voordeur vertrekken."

Fraser sprak vanochtend nog de spelersgroep toe. "Dat was een emotionele bijeenkomst. Een aantal jongens heeft hem toegesproken en Henk heeft zelf een mooi verhaal gehouden. Dat was indrukwekkend", vertelt Nijkamp.

Een dag nadat hij opstapte, kon Fraser al met een tevreden gevoel terugblikken op zijn vierjarige dienstverband bij Sparta. "We zijn gepromoveerd en daarna achtste en elfde geworden in de eredivisie. Alleen dit seizoen hebben we niet maximaal gepresteerd."

"Maar als ik over een jaartje terugkijk, zal het goede gevoel overheersen. Ik heb ervan genoten om hier te werken. Voor mijn tijd was Sparta een trainerskerkhof. Wat dat betreft heb ik het nog lang volgehouden."

Fraser blijft Sparta-supporter

De 55-jarige Fraser hoopt dan ook dat Sparta in de eredivisie blijft. "Ik heb tegen mijn spelers gezegd: je moet te allen tijde professioneel zijn. Vandaag is even een hectische dag op de club, maar de opdracht en doelstelling veranderen niet."

"Het enige verschil is dat ik er vanaf vandaag geen deel meer van uitmaak. Hooguit als supporter met mijn kleinkinderen op de tribune."

In Studio Voetbal werd gisteravond het vertrek van Fraser en Rankovic bij Sparta besproken.

'Ontslag Rankovic lijkt vooropgezet plan'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl