Emmanuel Macron tijdens zijn overwinningstoespraak
NOS NieuwsAangepast

Macron wint Franse presidentsverkiezingen ruimschoots

Emmanuel Macron is de winnaar van de Franse presidentsverkiezingen. Volgens de definitieve uitslag, die wordt gemeld door het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft Macron ruim 58,54 procent van de stemmen gewonnen. Zijn uitdager Marine Le Pen heeft 41,46 procent van de stemmen ontvangen.

De geschatte opkomst lag met 72,8 procent iets lager dan de vorige keer, toen 74,56 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen. In 2017 ging de strijd eveneens tussen de liberale Macron van La République en Marche (LREM) en de rechts-radicale Marine Le Pen van Rassemblement National (voorheen Front National). Destijds versloeg Macron Le Pen met 66,1 procent van de stemmen.

Om 20.00 uur werd de prognose van de uitslag bekendgemaakt. Macron had toen ruim 58 procent van de stemmen behaald.

De prognose werd precies om 20.00 uur bekendgemaakt op de Franse tv:

Prognose: Macron wint Franse presidentsverkiezingen, gejuich bij aanhang

De prognose is berekend op basis van de eerste uitslagen van de stembureaus die om 19.00 uur zijn gesloten. In de grote steden waren de stembureaus tot 20.00 uur geopend. De definitieve uitslag volgt vermoedelijk vannacht.

Kort na de bekendmaking van de prognose erkende Le Pen haar verlies. Maar ze noemde de uitslag tegelijkertijd een "stralende overwinning". Niet eerder kozen zo veel Fransen voor een radicaal-rechtse presidentskandidaat. De uitslag laat volgens Le Pen zien dat haar partij een goede uitgangspositie heeft voor de parlementsverkiezingen in juni.

"Ik ga door voor Frankrijk", zei Le Pen. Enige tijd later bedankte Macron zijn kiezers in een speech bij de Eiffeltoren:

In de peilingen had Macron de afgelopen twee weken een voorsprong van 8 tot 10 procentpunt op Le Pen. Desondanks was het nog geen gelopen race voor Macron. Zo gaven veel stemgerechtigden vooraf aan pas op het laatste moment te beslissen of ze stemmen en op wie.

Bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, waarbij kon worden gekozen uit twaalf kandidaten, behaalden Macron 27,6 procent en Le Pen 23,4 procent van de stemmen. Derde werd de radicaal-linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon met 21,9 procent, op ruime afstand gevolgd door de rechts-radicale Éric Zemmour (7 procent) en de gematigd rechtse Valérie Pécresse (4,8 procent).

In mei wordt met een plechtige ceremonie in Parijs Macron herbenoemd geïnstalleerd als president. In juni volgen de parlementsverkiezingen, middels een districtenstelsel. Op dit moment heeft Macrons LREM samen met twee kleine middenpartijen de meerderheid in de Assemblée nationale, het Franse lagerhuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl