Reuters
NOS NieuwsAangepast

Houthi-rebellen Jemen laten buitenlanders vrij

Houthi-rebellen in Jemen hebben veertien buitenlanders vrijgelaten. Het gaat om een Britse man met vrouw en kind, zeven Indiërs, een Filipino, een Indonesiër, een Ethiopiër en een Myanmarees. Het nieuws is bekendgemaakt door het ministerie van Buitenlandse Zaken van Oman, het land dat voor hun vrijlating heeft bemiddeld.

De Britse minister Truss van Buitenlandse Zaken zegt op Twitter dat haar landgenoot Luke Symons sinds 2017 gevangen werd gehouden. Hij zou zijn mishandeld en geïsoleerd zijn vastgehouden.

Amnesty International riep in februari de Britse regering op om zich voor zijn vrijlating in te zetten. Volgens de mensenrechtenorganisatie verbleef Symons sinds 2012 in Jemen en is hij getrouwd met een Jemenitische. Hij zou bij een controlepost zijn aangehouden, omdat hij een Brits paspoort had. Hij werd er daarna van beschuldigd voor de Britse regering te spioneren.

Onduidelijk is waarom de andere gevangenen vastzaten en en hoelang hun gevangenschap heeft geduurd. De veertien zijn inmiddels van de Jemenitische hoofdstad Sanaa naar Muscat in Oman overgebracht. Van daar zullen ze naar hun eigen land doorreizen.

In Jemen woedt een jarenlange strijd tussen de Houthi-bevolkingsgroep en een door Saudi-Arabië geleide coalitie. Sinds begin deze maand is een bestand van kracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl