Frans leger: huurlingen begraven lichamen in Mali en geven Frankrijk de schuld
Frankrijk beschuldigt de Russische Wagner Group van het begraven van lijken in het noorden van Mali en vervolgens net te doen alsof die door het Franse leger zijn gedood en begraven. Het Franse leger bracht vandaag beelden naar buiten waaruit dat zou blijken.
Op de luchtbeelden, die het Franse leger donderdag maakte, zijn tien militairen te zien die zo'n tien lichamen van Malinezen met zand bedekken. Dat gebeurt in de buurt van de legerbasis waar Franse militairen tot dinsdag gelegerd waren.
Het Franse leger zegt dat het gaat om leden van de Wagner Group, een Russisch huurlingenbedrijf dat door de Malinese regering is ingehuurd. Maar op Twitter, waar foto's van de lijken circuleren, worden Fransen beschuldigd van het vermoorden van de Malinezen en het begraven hiervan.
De tweets zijn volgens het Franse leger geplaatst door nepaccounts die door Wagner zijn gemaakt. Volgens Frankrijk is dit onderdeel van een lastercampagne tegen het Franse leger.
Bekijk de dronebeelden die gemaakt zijn door Frankrijk:
De Fransen verlieten dinsdag de basis in Gossi. Franse soldaten waren in het Sahel-gebied aanwezig in het kader van operatie Barkhane. Deze operatie startte in 2014 om de strijd aan te gaan met islamistische terreurgroepen die het gebied als uitvalsbasis hebben. Sinds juni 2021 heeft Frankrijk vier bases teruggegeven aan de Malinezen. Eind deze zomer verlaten de overige 2500 Franse militairen het gebied.
Samenwerking met Wagner Group
Na teruggave van de basis in Gossi aan Mali meldde het Franse leger "zo'n tien individuen met een Kaukasisch uiterlijk" gezien te hebben die volgens de Fransen waarschijnlijk tot de Wagner Group behoren. Volgens een geheim Frans rapport dat AP inzag, laadden ze samen met Malinese militairen apparatuur uit.
Volgens het Franse leger maken de beschuldigingen deel uit van een grotere campagne om Franse soldaten in diskrediet te brengen. Dat zou al maandenlang aan de gang zijn.
Onderzoek
Een woordvoerder van het Malinese leger zegt dat een team op de locatie onderzoek doet, maar dat het nog te vroeg is om op de zaak te reageren.
Mali en Rusland ontkennen overigens dat er sprake is van huurlingen in Mali. Ze stellen dat er wel Russen aanwezig zijn, maar dat die lokale troepen trainen. De ngo Human Rights Watch kwam begin deze maand met de beschuldiging dat Malinese troepen en buitenlandse militairen sinds 27 maart zo'n 300 standrechtelijke executies hadden uitgevoerd in het dorp Moura. Deze buitenlanders zouden Russen zijn.